Harminc százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya

Harminc százalékkal nőtt az első hét hónapban a külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi hasonló időszakhoz mérten - közölte pénteken az országos statisztikai intézet.

A vizsgált időszakban 5,112 milliárd euró volt a külkereskedelmi mérleg deficitje, ami 1,172 milliárd euróval haladta meg a tavalyi első hét hónapban jegyzett értéket. Az import továbbra is gyorsabban nőtt, mint az export, az első hét hónapban a behozatal 5,8 százalékkal, 38,107 milliárd euróra emelkedett, miközben a kivitel 2,9 százalékkal, 32,995 milliárd euróra nőtt.

Júliusban a tavalyi hetedik hónaphoz mérten az export 4,6 százalékkal csökkent, az import is 4,1 százalékkal esett vissza.

Románia az export 75,5 százalékát, az import 77,7 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le. A kivitel 47,4 százalékát és a behozatal 37,7 százalékát autók és szállítóeszközök tették ki. Tavaly 38 százalékkal, 8,368 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya 2014-hez viszonyítva.

A külkereskedelmi mérleg hiánya azért nőtt meg jelentősen tavaly óta, mert az adócsökkentések és béremelések miatt megnőtt belföldi fogyasztási igényt a gazdaság nem tudta  kielégíteni, ezért importból fedezték a megnőtt keresletet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?