Újabb autópálya köti majd össze Magyarországot Romániával

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Petru Sorin Bușe román közlekedési miniszter találkozóján megegyezés született arról, hogy 2018-tól újabb autópálya-összeköttetés jön létre Magyarország és Románia között, ezúttal az M4-es és az A3-as autópályák összekötésével.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemelték: a két miniszter a Dubrovniki Fórum alkalmával folytatott kétoldalú megbeszélést. Mint írták, a megállapodás értelmében a határátkelőt a magyar fél építi, ennek technikai előkészületei meg is kezdődtek.

A két miniszter egyetértett továbbá abban, hogy "ésszerűtlen és megmagyarázhatatlan az a helyzet", hogy jelenleg tíz határon átívelő utat nem használhatnak a határ mentén élők, ezért a magyar kormány javaslatot tett a román kormánynak arra, hogy Románia schengeni tagságának elnyeréséig egyszerűsített határellenőrzés mellett lehessen átkelni ezeken az utakon - áll a tárca közleményében.

A Dubrovniki Fórum nemzetközi konferenciát először 2006-ban rendezték meg állam- és kormányfők részvételével. Az idei konferencia mottója Európa megerősítése, különös tekintettel a kontinens északi és déli térségei közötti együttműködésre. A nemzetközi konferencián Magyarország, Szlovénia, Litvánia és Bulgária köztársasági elnökei is részt vett, Csehország, Szlovákia, Románia, Ausztria és Észtország miniszteri szinten képviseltette magát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?