Hol dolgozzunk, ha jó fizetést akarunk?

Nem volnának többé megélhetési gondok idehaza, ha mindenki banki alkalmazott, kőolajipari dolgozó vagy informatikus lehetne. Hat gazdasági ágazatban a munkavállalók átlagban 4500 lejnél többet kapnak kézhez hó végén.

Hat olyan gazdasági ágazat van Romániában, melyekben az alkalmazottaknak nincsenek mindennapi filléres gondjaik. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint a nehéziparban, bank- és a biztosítási szektorban, a kőolajkitermelésben és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokban, valamint az informatikai ágazatban dolgozók nettó átlagkeresete meghaladja a havi 1000 eurót, vagyis 4500 lejt. A romániai munkavállalók ezen elitkategóriájába az alkalmazottak 3,7 százaléka, mintegy 170 ezer személy tartozik. Közülük legtöbben, 69 600-an banki alkalmazottak, 58 500-an informatikusok, 18 500-an a kőolajkitermelésben, 8000-en az ehhez kapcsolódó szolgáltató iparban, 11 400-an biztostótársaságoknál, 3700-an pedig a nehéziparban dolgoznak.

Munkaügyi szakemberek szerint ezen ágazatok azért élenjárók a bérezés tekintetében, mivel az alkalmazottak között nagyon magas a felsőfokú végzettséggel-, illetve a sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek aránya, a segédmunkások és a gyorstalpaló munkahelyi képzésen átesettek száma pedig elenyésző.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a munkavállalók 15 százaléka havi nettó 500 és 1000 euró közötti összeget keres. Azon ágazatok ahol az átlagbér e két határérték között mozog, a következőek: légiközlekedés, távközlés, dohányipar, számítástechnikai eszközök gyártása ,gyógyszeripar, gépkocsigyártás, illetve közigazgatás és fegyveres testületek. A legtöbb embernek, 182 és 197 ezernek e két utóbbi ágazat ad kenyeret.

Szomorú realitás a jelenkori Romániában, hogy a dolgozók majd 80 százaléka, 3,7 millió személy, egy havi munkáért nettó 500 eurónál kevesebbet kap. A legrosszabbul fizető gazdasági ágazatok az ipar, a kis- és nagykereskedelem, az oktatás, az egészségügy, a vedéglátóipar és a szállítás-raktározás.

Idehaza a nettó átlagbér 464 euró, aminél az uniós tagállamok közül csak Bulgáriában keresnek gyengébben a munkavállalók. Az Európai Unióban az átlagfizetés 2300 euró. A szakértők többsége szerint közvetlen összefüggés van a gyenge bérezés és a felső fokú végzettséggel rendelkezők aránya között, bár ez csak egy tényező a sok közül. Románia lakosságán belül mindössze 13 százalék a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, ami messze elmarad az EU 24 százalékos átlagától. Az egyetemi, főiskolai helyek számának növelése azonban önmagában nem lenne megoldás, mivel a felsőfokú oktatás struktúrája rossz, nincs összhangban a munkaerőpiac igényeivel.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?