Megbírságolták a három legnagyobb hazai mobilszolgáltatót a hiányos hálózati lefedettség miatt

Megbírságolta a három legnagyobb hazai mobiltelefon-szolgáltatót a távközlési piacot felügyelő hatóság, mert elmulasztották teljesíteni a hálózat kiépítésében vállalt kötelezettségüket.

A hatóság hétfői közlése szerint a három szolgáltató összesen 900 ezer lej bírságot kapott, mert kilencven települést hagytak hálózati lefedettség nélkül. Április elejéig kellett volna teljesíteniük kötelezettségüket, amit a 2012-es frekvenciapályáztatási szerződésben vállaltak.

A legnagyobb büntetést a Vodafone kapta, amelynek 720 ezer lejt kell kifizetnie az államnak. A hatóság által végzett ellenőrzés nyomán megállapították, hogy a mobilszolgáltató 72 romániai települést hagyott hálózati lefedettség nélkül.

A második legnagyobb bírságot, 120 ezer lejt a francia Orange szolgáltatónak kell kifizetnie, amely 12 település esetében mulasztotta el teljesíteni hálózatépítési kötelezettségét. A Telekomot is megbüntették 60 ezer lejre, ez a cég 6 településen nem építette ki a hálózatot.

Több mint egy évtizede az Orange és a Vodafone a két legnagyobb piaci szereplő a hazai telekommunikációs piacon, amelynek értéke tavaly 3,282 milliárd euró volt. Az Orange 37 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, a Vodafone 31 százalékos szeletet hasított ki, míg a harmadik helyezett Telekom 22 százalékot birtokol. 

Kimaradt?