Tusványos: Székelyföldi e-állampolgárságot hoznának létre

Digitális Székelyföld – digitális közösségépítés címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést székelyföldi önkormányzati vezetők, fejlesztési szakértők, valamint informatikai szakemberek szerdán Tusványoson. A beszélgetés résztvevői választ kerestek arra, mekkora potenciál van a Szkelyföldben ahhoz, hogy fejlett IT-régióvá váljon.

A székelyföldi önkormányzatok részéről Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere volt jelent.  Részt vett továbbá Tánczos Barna, RMDSZ-es parlamenti képviselő, Csák László fejlesztési szakértő, Molnár Szilárd, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa, Ács Zoltán, a Design Terminál programvezetője, valamint Bihari Béla, az IT Plusz Klaszter elnöke.

A szakértők partnerséget ajánlottak a politikusoknak, amelyre azok nyitottak voltak. Az ajánlatra válaszként Antal Árpád kifejtette, annak örülnének igazán, ha a Székelyföld felzárkózhatna Nyugathoz. Ráduly Róbert Kálmán hozzátette, a csíkszeredai önkormányzat nyitott minden, a gyermekek fejlődését segítő kezdeményezésre, eddig támogatták, hogy megtanuljanak korcsolyázni és úszni. Tehát készek pártfogásba venni a digitális Székelyföldet fejlesztő projekteket is. Tánczos Barna felvetette a kérdést, hogy lehetséges-e digitális Székelyföldről beszélni, ha Románia sem halad a korral.

Csák László szerint manapság a fejlődés mértéke nem az infrastruktúra fejlettségében lelhető fel. Az IT-fejlesztések célja, hogy a helyben élő középosztály számára élhető alternatívát mutasson fel. Ennek eredményeként, ha jól definiáljuk magunkat, akkor képesek lehetünk beleszólni az európai trendek alakulásába.

A panelbeszélgetés végén felvetődött annak ötlete, hogy az észtországi digitális állampolgársághoz hasonló módon létrehozzák a székelyföldi e-állampolgárságot is. Az észtek ötletének lényege, hogy aki digitális úton igényli az észt állampolgárságot, nagy adókedvezményekkel indíthat vállalkozást az országban, az új állampolgárok aztán további kedvezményeket kapnak. Az elsősorban marketingfogásként értelmezhető minta sikeresen átültethető lenne a Székelyföldre is – vetették fel az ötletet az informatikai szakértők.

Az önkormányzati vezetők nyitottak voltak a kezdeményezésre és ígéretet tettek arra, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy az észtországihoz hasonló, a régiót népszerűsítő projektet megvalósítsák.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?