Az osztrák SPAR nem működik többé együtt a Schweighoferrel

Nem kívánja többé forgalmazni az osztrák SPAR a Holzindustrie Schweighofer romániai fűrészüzemeiből származó termékeit - tájékoztat a România Curată.

Európa egyik legnagyobb áruházláncának számító SPAR osztrák csoportja ezt az információt az Agent Green elnökével, Gabriel Păunnal osztotta meg a Facebookon, azt követően, hogy Gabriel Păun felhívta az áruházlánc figyelmét: a fafeldolgozó elvesztette a fenntartható és felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványt (FSC® CoC).

Mint arról már beszámoltunk, a Holzindustrie Schweighofer romániai gyárai azután veszítették el a tanúsítványt, hogy az azt kiállító Quality Austria (QA) cég kibocsátási jogát átmenetileg visszavonták, miután több civil szervezet felrótta: a cég figyelmen kívül hagyta a Schweighofer törvénytelen üzelmeit leleplező sajtómegjelenéseket. A civilek vádjai szerint a Schweighofer törvénytelenül kitermelt fát is átvesz romániai gyáraiban, de beszállítóit is megrövidíti, hiszen nem elfogadható rönkmérési módszert alkalmaz. A tanúsítvány visszavonása nem jelenti azt, hogy le kell állnia a Schweighofer rétyi vagy bármelyik más fűrészüzemének, viszont termékei értékesítésekor és reklámozásakor nem hivatkozhat erre a tanúsítványra.

Az osztrák SPAR nem hivatalos közlése szerint pont a tanúsítvány elvesztése miatt döntöttek úgy, hogy beszállítót váltanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?