Magyar üzletemberé a harmadik legnagyobb román tőkéjű cég

Az ország tíz legnagyobb vállalata között egyetlen egy hazai tőkéjű sincs. A belföldi kézben levő vállalatok harmadik legnagyobbikának erdélyi magyar vállalkozó, a nagyváradi Teszári Zoltán a főrészvényese.

Továbbra is a külföldi tőke uralja a román gazdaságot, a hazai kézben levő legnagyobb cégek is eltörpülnek a multinacionális vállalatok mellett. Az erőviszonyokat hűen tükrözi az a tény, hogy míg a tíz legnagyobb külföldi tulajdonban levő vállalat tavalyi forgalma 22 milliárd euró volt, addig a belföldi tőkével működő tíz vezető vállalkozás kevesebb összesített forgalma az 5 milliárd eurót sem érte el.

Az ország első számú cége továbbra is az Automobile Dacia. A Pénzügyminisztérium adatai szerint a Renault tulajdonában levő részvénytársaság tavalyi árbevétele 4,3 milliárd euró volt, 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A dobogóra az osztrák OMV-csoport két tagja fért még fel, az OMV Petrom Marketing (3,3 milliárd euró) és az OMV Petrom (3,08 milliárd euró).

Az első tízbe további három kőolajipari vállalat került be, a kazah tulajdonú Rompetrol Rafinare (2,2 milliárd euró), a Rompetrol Downstream (1,8 milliárd euró) és az orosz Lukoil Románia (1,2 milliárd euró). A fennmaradó helyeken a Kaufland (2 milliárd euró), a British American Tobacco Trading (1,6 milliárd euró), a Carrefour (1,1 milliárd euró) és az E.ON Energie (1,09 milliárd euró) osztoznak.

A Dedeman beléphet a top tízbe

A hazai tulajdonban levő vállalatok legnagyobbika a barkácsáruházakat működtető Dedeman, amelynek 2015-ös forgalma 982 millió euró volt. Jócskán lemaradva, 720 millió eurós forgalommal az üzemanyagokban utazó Tinmar Ind következik, majd a nagyváradi Teszári Zoltán cége, az RCS&RDS, 608 millióval. A legnagyobbak között ott van még az elektrotechnikai, elektronikai és IT termékeket forgalmazó Altex, az üzemanyag-forgalmazó Oscar Downstream, két gyógyszeripari cég, a Farmexim és a Fildas Trading, az építőanyagokkal kereskedő Arabesque, a mezőgazdasággal foglalkozó Brisegroup és a Țiriac Auto, melyek tavalyi bevétele 449 millió és 226 millió euró között volt.

Annak ellenére, hogy tetemes előnnyel vezeti a hazai tőkéjű vállalkozások toplistáját, a Dedeman egyelőre mintegy 100 millióval van lemaradva a multik tizedik helyezettjétől. Idén azonban könnyen megtörténhet, hogy a bákói székhelyű cég belép az eurómilliárdosok exkluzív klubjába, ugyanis a vállalat forgalma tavaly 28 százalékkal nőtt, s a tulajdonosok idén is kétszámjegyű növekedésre számítanak.

A két toplistán szereplő cégek árbevételeinek tavalyi alakulása azt vetíti előre, hogy a hazaiak, ha lassan is, de közelítenek a multikhoz. Ez utóbbiak közül csupán hatnak nőtt a forgalma tavaly, a legnagyobb mértékben, 15 százalékkal, a Kauflandnak, míg az OMV Petrom, a Rompetrol  Rafinare és a Rompetrol Downstream kétszámjegyű, 13 és 27 százalék közötti visszaesést könyvelhettek el. A hazai kézben levő nagyvállalatoknál sokkal kedvezőbb tendencia dominált, nyolcnak emelkedett az árbevétele, s közülük hétnek kétszámjegyű mértékben. A növekedési rekordot a Țiriac Auto mondhatja magáénak, 43 százalékkal.

Kevesen terjeszkednek külföldre

Elemzők szerint a román gazdaság egyik gyenge pontja, hogy kevés az olyan hazai tőkéjű vállalkozás, amely külföldön terjeszkedne. Ez igaz a legnagyobbakra is, amelyek közül csak a Tinmar Ind és az RCS&RDS rendelkezik külföldi érdekeltségekkel.

A gazdaság egészét tekintve már jóval kiegyenlítettebb a hazai és a külföldi tőke teljesítménye, mint a topcégek esetében. Tavaly az idehaza bejegyzett vállalkozások együttes forgalma mintegy 250 milliárd euró volt, aminek 48 százalékát a belföldi tőke termelte meg.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?