Elkészült a székelyhídi biomassza-erőmű

Évi 500 kilowattóra áramot termel majd a Bihar megyei Székelyhídon hétfőn átadott, állati ürülékkel és silóval működő üzem, melyet júniusban kapcsolnak az országos rendszerbe.

Az 22,7 millió lej összértékű, 22,3 millió lejes uniós támogatással és 383,6 ezer lejes önrészből elkészített erőmű működését Martin Gonda, a kivitelező Imao Electrico Kft. vezetője magyarázta el, Cornel Popa Bihar megyei tanácselnök pedig elmondta: évi 150 ezer eurót takaríthat így meg a Székelyhíd, Bihardiószeg és a megyei tanács részételével létrehozott Ecoland Közösségközi Fejlesztési Egyesület.

Mint Stela Babău, a fejlesztési egyesület vezetője elmondta, a munkájukat eléggé megnehezítették a változó jogszabályok (legutóbb februárban változott törvény, amelyhez alkalmazkodniuk kellett), Mátyási Gábor aligazgató pedig a nehézkes közbeszerzési eljárásokat é engedélyeztetést is említette. Az erőműben egyébként hat munkahelyet teremtettek.

Ami biztos: az erőmű működőképes, ígéretük van rá, hogy június első napjaiban megérkeznek a szükséges engedélyek, és jelenleg két évre elegendő nyersanyagok van. Az áramot az állati ürülékből és silóból keletkezett gáz segítségével fejlesztik majd, az erjedés során keletkező hőt szintén áramtermelésre és az erőmű fűtésére használják majd. Az erőmű saját áramszükségletét is biztosítja. Az áramtermelés során keletkező folyékony hulladékot szerves trágyaként értékesíthetik. Az erőmű üzemeltetéséhez évente mintegy 5440 tonna állati ürüléket és 8000 tonna silót használnak fel nyersanyagként (ezzel kb. 126 hektárral növeli a termőterületeket). A széndioxid kibocsátás évi 2260 tonnával csökken, robbanásveszély pedig nincs, szükség esetén a keletkező gázokat elégethetik vagy akár a légkörbe is engedhetik, mivel a folyamat során nem keletkezik veszélyes anyag, hangzott el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?