Új roncsautóprogram, több ökotámogatás – Jakab István államtitkárt kérdeztük

Március másodikától pereskedés nélkül, az adóhatósághoz írt kéréssel visszaigényelhető az autók beíratásánál 2013-ig fizetett környezetvédelmi illeték - hívta fel a figyelmet a Maszolnak adott interjújában a Környezetvédelmi Alap nemrégiben kinevezett elnöke. Jakab István elmondta, van fedezet az összegek visszatérítésére, úgyhogy lehet élni a lehetőséggel. Az államtitkárt az intézmény idei legfontosabb programjairól, többek között a roncsautóprogramról faggattuk.

Melyek az alap idei legfontosabb projektjei? Van-e elegendő pénz arra, hogy mindezt az eredeti elképzelések szerint lehessen megvalósítani?

Ha fontossági sorrendet kell felállítani, azt mondanám, hogy a környezetvédelmi alap legfontosabb projektjei idén a két roncsautóprogram, a klasszikus és a roncsautó plusz. Ezek fognak indulni a leghamarabb.

A roncsautó plusz az elektromos és az elektromos hibridautókról, azok vásárlásának támogatásáról szól.

A klasszikus roncsautóra 145 millió lejt különítettünk el erre az évre, az összeg valamivel kisebb, mint a tavalyi, de ugyanúgy körülbelül 20 ezer autó kicserélésére lesz elegendő. A program többé-kevésbé ugyanazokban a paraméterekben mozog, mint a tavalyi: 6500 lej prémium igényelhető egy nyolc évnél idősebb kocsi eladásánál, ezen kívül két ökobónusz, egy 750 és egy 1500 lejes áll az igénylők rendelkezésére.

A roncsautó plusz programnál az elektromos autók vásárlásakor 20 ezer lejt kapnak a fizikai vagy jogi személyek, egy elektromos hibridautónál pedig 5000 lejt. A roncsautó plusznál a költségvetés 75 millió lej, de ebbe beletartozik az elektromos autókat töltő infrastruktúrára fordított összeg, a támogatás legnagyobb részét ez utóbbi teszi ki. A plusznál az infrastruktúrára vonatkozó útmutató még nem készült el, de dolgozunk rajta, hogy minél hamarabb megjelenjen.

A két ökobónuszhoz hogyan lehet hozzájutni?

Környezetkímélő autó beszerzése esetén jönnek rá ezek a plusz összegek a 6500 lejre. A 750 lejes bónuszt akkor lehet igényelni, ha az új autó motorjának széndioxid-kibocsátása kisebb mint 100 g/km. A 1500 lejes bónuszt a hibridmeghajtású autó beszerzésekor lehet kérni.

A töltőállomások kiépítésének támogatása hogyan fog zajlani?

Technikai különbség van a töltőállomások között, vannak lassúbbak és gyorsabbak, ezek értékben is különböznek. A lassúbbak jóval olcsóbbak, a gyors, nagy erejű töltőállomások természetesen jóval drágábbak. Véleményem szerint a nagyobb városok fognak itt projektekkel jelentkezni, de remélem, lesznek olyan helyi önkormányzatok is, amelyek hálózatban gondolkodnak. Ez utóbbira azért van szükség, mert előbb-utóbb elvárás lesz, hogy az elektromos autók a települések között is tudjanak közlekedni.

Idén késett a roncsautóprogramok beindítása. Miért?

Az egy hetes késés oka, hogy a 2016-os költségvetésünket később fogadták el, a beindításhoz szükséges memorandumot csak a május 18-i kormányülésen hagyták jóvá. Mindkét program útmutatója május 25-én, szerdán jelent meg a hivatalos közlönyben, így hivatalosan is startoltak.

A roncsautón kívül mely programokat kezelik még kiemeltként?

A zöldház és a zöldház plusz programot. Most dolgozunk itt az útmutatókon.

A klasszikus zöldház program ugyanazokon a koordinátákon belül fog mozogni, mint eddig, tehát az újrahasznosítható energiával működő fűtési rendszereket támogatjuk. Itt leginkább az a kihívás, hogy az évekkel ezelőtt aláírt szerződéseket minél hamarabb lezárjuk, hogy minél hamarabb megtörténjenek a kifizetések, hiszen rengeteg projekt jelenleg is fut. Elég nehéz lesz újat indítani, amíg ezeket nem tudjuk lezárni, de ahogy elkészül az útmutató júniusban, rögtön indítani szeretnénk a programot.

Az elképzelések szerint a klasszikus programot kiegészítjük egy zöldház plusszal, amely az energiahatékonyságról szól, a kedvezményezettek pedig ugyancsak fizikai és jogi személyek lesznek. Hogy mit kell itt érteni energiahatékonyság alatt? Például a környezetbarát anyagokból kivitelezett szigetelést, az energiatakarékos LED-alapú világítást, a zöld tetőt, stb.

A programok között szerepel a zöldvállalkozások támogatása is. Kik igényelhetik majd ezt?

Ez egy kísérleti program, olyan vállalkozásokat támogatnánk, amelyek a zöld, fenntartható gazdaság területén tevékenykednek, legyen szó például zöld építőanyagok előállításáról vagy bármilyen környezetbarát megoldásról. Remélem, júniusban már jóval több információval tudok szolgálni a programról, amelyen a minisztériummal együtt jelenleg is dolgozunk.

Ez a program első hallásra is nagyon jól összecseng Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter zöld közbeszerzésre vonatkozó kerettörvényével, amely éppen a fenntartható megoldásokat támogatja.

Pontosan. A környezetkímélő beruházás előbb-utóbb alapkövetelmény lesz.

Megemlíteném, hogy emellett támogatni szeretnénk olyan civil szervezeteket is, amelyek a környezetvédelmi nevelésre es tudatosításra fektetik a hangsúlyt, és mivel ez fontos a környezetvédelmi minisztérium számára is, remélem, minél hamarabb be tudjuk indítani a programot.

Ezenkívül a szelektív hulladékgyűjtést is ugyanolyan fontosnak gondoljuk, szintén dolgozunk egy erre vonatkozó hulladékgazdálkodási programon. Érdemes folyamatosan figyelni az alap és a minisztérium hivatalos oldalát, itt tesszük közzé az útmutatókat, és azt, mikor lehet támogatásokat igényelni.

Korábban azt nyilatkozta, hogy újra kellene gondolni a bicikliutak támogatására vonatkozó programjukat. Miért van erre szükség, mennyire volt sikeres?

Kevés sikeres projektet láttam ebben a programban a környezetvédelmi alapnál. Az újragondolásnál arra kell figyelni, hogy a program keretében inkább a városok és a környező települések igényelhessenek támogatást. Nem szeretnénk azt, hogy úgy a bicikliutaknál, mint a parkosítási projekteknél, további kritikák érjenek, amiért falun épülnek kerékpárutak és parkok. 

Miért baj az, hogy falun vannak bicikliutak, parkok?

Egyáltalán nem baj, de a romániai gyakorlat ezt is "kifordítja": volt olyan projektünk, amely bicikliutat hozott volna létre egy olyan faluban, ahol aszfaltút sem volt. A minisztérium a következőkben ezt el akarja kerülni.

A környezetvédelmi bélyegilletékkel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, hogy dolgoznak egy módosítási javaslaton. Miért van erre szükség?

Mert rengeteg módosítás szerepel a parlament asztalán, az egészen extrém változatokig: a bélyegilleték eltörlésétől az üzemanyag árába történő beolvasztásán keresztül a matricalapú megoldásig mindet megtalálni. Ilyen körülmények között a környezetvédelmi minisztériumnak is ki kell dolgoznia egy saját javaslatot, ezen egy munkacsoport jelenleg is dolgozik.

Szerintem a mostani változat jogilag rendben van, az előzőekkel voltak gondok. Itt megemlíteném, hogy március elején jelent meg a hivatalos közlönyben a környezetvédelmi- és pénzügyminisztérium (ANAF) közös rendelete, amely megkönnyíti az autók beíratásánál 2013-ig fizetett különböző környezetvédelmi illetékek visszafizetését. Ez azt jelenti, hogy pereskedés nélkül, egyszerű adminisztratív úton visszaigényelhető az összeg, ehhez egy egyszerű kérést kell letenni az adóhatóságnál.

Az visszaigényelt illetéket a következő öt évben fizetik vissza, évenként az összeg húsz százalékát. Ezek fedezésére van pénzt úgy a pénzügyminisztériumnál, mint a környezetvédelmi alapnál.

Zárásként szeretném megkérdezni, hogy melyek az idei év legnagyobb kihívásai az alapnál?

Több mint valószínű, hogy év végéig fogok az alapnál tisztséget betölteni, a jelenlegi kormány mandátumáig, így nagy kihívást jelent az új, sikeres programok beindítása. Meg kell itt jegyeznem, hogy tavaly az alapnál az egyedüli új program, amelyet elindítottak, a roncsautó volt, ehhez képest most jóval többen gondolkodunk.

Kihívás továbbá, hogy a jelenleg is futó projektek végére pontot tegyünk. Gondolok itt az olyan különböző zöldház-projektekre, amelyek szerződését évekkel ezelőtt aláírták, mégsem sikerült lezárni. De a csatornahálózat kiépítésére vonatkozó sok projekttel is ugyanez a helyzet. Fontos, hogy ezek kivitelezése minél hamarabb befejeződjön.

Mi lassítja leginkább ezeknek a projekteknek a lezárását?

A törvénykezés sem éppen a legegyszerűbb, de sok esetben nagyon nagy a felelőssége a helyi önkormányzatnak meg a kivitelezőnek, hiszen ha úgy állnak hozzá, akkor a projekt halad. Ugyanakkor azt is megemlíteném, hogy például a környezetvédelmi alap kis létszámú személyzetének kapacitása sem fokozható a végtelenségig. 

Kapcsolódók

Kimaradt?