Két ipari parkkal és új helyi termékkel bővül Kézdivásárhely

Az egyik ipari parkot kedden, a másodikat várhatóan a jövő héten adja át a kivitelező – jelentette be Bokor Tibor, az RMDSZ polgármesterjelöltje, Kézdivásárhely polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. A kivitelezést a Regionalis Operatív Program keretében valósította meg az önkormányzat, felszámolta az egykori ülepítő állomást és új rendeltetést adott a területnek. Az ipari park ad majd otthont az újonnan megalakult Kézdi Lacto Coop tejszövetkezetnek is.

A keményítőgyár felszámolása előtt az amerikai tulajdonos 6,4 hektár területet adományozott Kézdivásárhelynek, ennek helyére épült az ipari park – tájékoztatott Bokor Tibor. A finanszírozási kérést 2013-ban fogadták el, 2014 februárjában indult a munka.

Az átadott ipari park területén zöldmezős beruházást is biztosítanak, emellett két épület áll a befektetők rendelkezésére – emelte ki Bokor Tibor. A 323 négyzetméter területű, első épületet felújították, és egy 841 négyzetméter nagyságú, fémszerkezetű csarnokot építettek. Az építkezés két fázisban zajlott: elsőként a rendkívül szennyező ülepítőt számolták fel, itt semlegesíteni kellett az iszapot, rendezni a területet, és kiépíteni az utak alapjait. Ennek a fázisnak az ára több mint hétmillió lej volt áfa nélkül, és teljesen az európai uniós program fizette ki. A második fázis az infrastruktúra kialakítását, a régi épület felújítását és az új csarnok felépítését foglalta magába, itt fele-fele arányban járult hozzá az önkormányzat és az uniós pályázat. Ennek a munkálatnak az összértéke közel négymillió lej volt áfa nélkül. Az ipari park egyéb felszereltségei közé sorolható a kompakt trafóállomás, bekerített terület, körbejárható aszfaltozott út, belső közvilágítás, vízbetáp és kanalizálás. A továbbiakban elkészülnek a belső rendszabályzat, majd a rezidenssé válás feltételei.

„A jelentős fizikai beruházások mellett Invest In Târgu Secuiesc névvel honlapot indítanak, amely arra szolgál majd, hogy Kézdivásárhely gazdasági potenciálját megismertessék a megyén, a régión és akár az országon kívül is” – mondta Bokor Tibor polgármester. A www.investintargusecuiesc.com nevű oldal három nyelven lesz elérhető, és tartalmazni fog minden olyan információt, fotót, filmet, adót, logisztikai információt, demográfiai adatot, amelyek létfontosságúak, amelyeknek döntő szerepük lehet egy vállalkozás idecsalogatásában, legyen szó az ipari parkok bármelyikéről, vagy akár egy kiadó épületről a városban.

A sajtótájékoztatón Fejér László Ödön parlamenti képviselő bejelentette: már letették a kérést, hogy helyet igényeljenek az ipari park nagyobb csarnokában, ahol az újonnan megalakult Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet termelési pontját kívánják működtetni. Bokor Tibor polgármestertől ígéretet kaptak arra, hogy ez megvalósulhat, így a már kapható Kézdi tejtermékeket nem kell többé a keresztúri vagy a szépvízi feldolgozóba vinni, hanem helyben, helyi tejből készülhetnek el. A tejszövetkezet létrejötte példás összefogás eredménye, amelynek kezdeményezője Fejér László képviselő volt, miután a Covalact bejelentette, hogy nem igényli többé a felső-háromszéki tejet. 

Kimaradt?