Kolozsváron aranyáron kínálják a szállást az Untoldra

Öt napra 1000 euró. Ennyit is elkérnek a tulajdonosok egy garzonért az augusztusi kolozsvári megafesztivál idejére.

Nemcsak a vendéglátóipar és a kereskedelem profitálhat az augusztus 4 és 8 között megrendezésre kerülő kolozsvári Untold fesztiválból, hanem az élelmes lakástulajdonosok is. Mivel a rendezvényre rengeteg látogató érkezik a Kincses Városba, sokkal többen, mint ahány embert a hivatalos szálláshelyek (szállodák, panziók, hosztelek) be tudnak fogadni, jónéhány helybeli a saját lakását próbálja meg kiadni a fesztiválozóknak.

Megkérik a pár napos szállás árát

A hirdetési portálokon már tucatjával hirdettek meg lakásokat, melyeket az Untold idejére adnának bérbe. A hirdetők nem szívbajosak, alaposan megkérik az alkalmi szállások árát. A www.olx.ro portálon az egyik legolcsóbb ajánlatnak számít az a Györgyfalvi-negyedben található garzon, melyet a fesztivál idejére 800 lejért lehet kibérelni. Az ingatlan a boncidai Bánffy kastélyban szervezett Electric Castle idejére is igénybe vehető.

Egy garzonért a Mărăști-negyedben 300 eurót kell leperkálni, egy háromszobás monostori lakás pedig 700 euróba kerül a fesztivál időtartamára, s ugyancsak a Mărăști-ben 1500 eurót kérnek egy négyszobásért. Ennyi pénzért, hosszú távú bérlés esetén, villát is lehet kapni, s nem néhány napra, hanem egy teljes hónapra, akár a Tisztviselőtelepen (Andrei Mureșanu) vagy más, előkelőnek számító környéken. Az is biztos, hogy míg a hagyományos bérlőkkel általában az adóhivatalnál bejelentett szerződést kötnek a tulajdonosok, a néhány napra átengedett lakások ellenértéke után szinte senki nem fog adót fizetni.   

Garzon 1000 euróért

Ezek az olcsóbb ajánlatok, ugyanis van olyan kétszobás lakás, amit 1400 euróra tartanak, a Habitas Imobiliare ingatlanügynökség pedig 1000 euróért kínál 12 négyzetméteres garzonokat. „A lakótársaimmal elhatároztuk, hogy mi is kiadjuk a lakásunkat, elköltözünk arra a néhány napra. Mivel a sportcsarnok közelében van, úgysem lehetne élni benne a fesztivál ideje alatt. Amennyi pénzt kapok érte, abból ki tudom majd fizetni az albérletet vagy két hónapra” – mondja egy háromszobás ingatlan lakója.

A fesztiválban rejlő üzleti lehetőséget a környező települések lakástulajdonosai is felismerték. Egy gyalui házat fejenként 50 euróért adnának ki a fesztiválozóknak, míg egy meg nem nevezett, Kolozsvártól 12 km-re található faluban fejenként 50 euróért lehet majd egy ház kertjében sátorozni.

A tavalyi Untoldon, a szervezők tájékoztatása szerint, 240 ezren vettek részt, ezek 75 százaléka érkezett más településről. Mivel a rendezvényt 2015 legjobb európai fesztiváljának nyilvánították, várhatóan idén még többen lesznek rá kíváncsiak, a rendezők 300 ezer látogatóra számítanak. Lehet srófolni felfelé a szállásárakat, s mivel sokan érkeznek majd Nyugatról, valószínűleg lesz fizetőképes kereslet is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?