Több mint 40 százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya

Az első negyedévben 43 százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte kedden az országos statisztikai intézet.

Az import kétszer gyorsabban nőtt az exporthoz mérten a vizsgált időszakban. A behozatal 7,1 százalékkal, 15,812 milliárd euróra bővült, míg az export 3,5 százalékkal, 13,846 milliárd euróra nőtt.

A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,966 milliárd euró volt, ami 589 millió euróval több a tavalyi első negyedévhez mérten.

Arányait tekintve márciusban is kétszer gyorsabban nőtt az import az exporthoz képest. Tavaly 38 százalékkal, 8,368 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya 2014-hez viszonyítva.

A deficit növekedésének fő oka a belföldi fogyasztás megugrása az áfacsökkentések következtében. Tavaly júniustól valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfát, január 1-től pedig 24 százalékról 20 százalékra csökkentették az általános áfakulcsot. Emellett a bérek is emelkedtek, így az emberek többet költenek. A kiskereskedelmi forgalom volumene 19 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?