Megújult a roncsautó-program: hibrid és villanyautók vásárlását támogatják

Akár hatezer eurós kedvezményt is kaphat az a személy, aki elektromos autót vásárolna – erről Cristina Paşca Palmer környezetvédelmi miniszter beszélt a szerdai kormányülést követően, amikor bemutatta a villanyautók vásárlására ösztönző kormányprogramot.  

A tárcavezető tájékoztatása szerint az eddigi roncsautó-program kibővül a hibrid valamint az elektromos gépkocsik vásárlását ösztönző ággal.

A régi gépkocsit a roncsautó programba leadó személy egy 6500 lejes utalványhoz jut, e mellett pedig egy 20 ezer lejes utalványt és egyéb kedvezményeket is kap, vagyis az elektromos személyautóját megközelítőleg 6000 eurós kedvezménnyel vásárolhatja meg.

Az eddigi  6500 lejes támogatás mellett két újabb bónusz is elérhető: 750 lej abban az esetben ha az újonnan vásárolt autó széndioxid-kibocsátása kisebb a kilométerenkénti száz grammnál, e mellett 1500 lejes értékjegy is felvehető, ha a vásárló hibridautót venne. Ha tehát mindkét feltétel teljesül, az új autóra nyújtott kedvezmény közel kilencezer lej lesz.

Abban az esetben, ha valaki teljes egészében villanyautót vásárolna, a leadott autóért kapott 6500 lej mellett 20 ezer lejes támogatást kaphat a villanyautókra kiírt kormányprogram segítségével. Ez esetben azonban nem feltétel egy kiöregedett jármű leadása, a 20 ezer lejes támogatás e nélkül is elérhető.

A környezetvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány a villanyautóknak szükséges töltőállomás-rendszer kiépítését is hajlandó támogatni, a tárca ezzel kapcsolatosan az autóipar képviselőivel folytat tárgyalásokat.  

A kormány reméli, hogy idén körülbelül húszezer környezetszennyező járművet tudnak kivonni forgalomból.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?