Egyre többen késnek a hitelek törlesztésével

Hargita és Kovászna megyék a kevésbé eladósodottabbak között szerepel a Román Nemzeti Bank (BNR) azon jelentésében, amelyből kiderül: egyre nagyobb hitelhátralékot halmoz fel az ország lakossága.

A lejben és valutában felvett ám a törlesztési határidőből kifutott banki tartozások összege hónapról hónapra növekedik.

Az adatok azt mutatják: a törlesztési határidőből kifutott lejalapú hitelek összege a januári adatokhoz viszonyítva 1,27 százalékkal emelkedtek, elérve a 9,14 milliárd lejt, a valuta alapú hitelek pedig 2,1 százalékkal nőttek, az összességében elérve a 12 milliárd lejt.

Kovászna megyében 36,7 millió lejjel és 12,2 millió lejnek megfelelő valutával vannak elmaradva a törlesztések, Hargita megyében pedig 62,7 millió lejt és 50,5 millió lejnek megfelelő valutát kell sürgősen törleszteni.

A székelyföldi hitelhátralékok eltörpülnek más megyék hátralékainál: Brassóban 542 millió lej és 511,9 lejnek megfelelő valuta, Kolozs megyében 226 millió lej és 491 lejnek megfelelő valuta törlesztése késett.

A lakosság és vállalkozások által felvett lejalapú hitelek összessége februárban 111,4 milliárd lej volt, ami a januári adathoz képest 1,18 százalékos emelkedést jelent. A valutában kint levő hitelek  összege 106,51 milliárd lejnek felelnek meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?