E.coli-fertőzés: bevonták a Lactate Brădet teljes készletét

Több mint húsz tonnányi terméket vontak be a hatóságok a Lactate Brădet gyártótól. Az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) azt javasolja a lakosságnak: dobják ki az Argeș megyei tejtermékgyártótól vásárolt terméket.

A cégnek az Argeș megyei E.coli-fertőzések kapcsán merült fel a neve: hírügynökségi értesülések szerint hasonlóan döntöttek a spanyol hatóságok is, akik 1 112 kilogramm, valamint az olasz hatóságok, akik 546 kilogramm olyan terméket vontak vissza a polcokról, amelyek a román gyártótól származnak.

„A teljes februárban legyártott készletet bevontuk. Azonban nincs kizárva, hogy a lakosság is vásárolt belőle, azt javasoljuk: semmiképp ne fogyasszák el” – közölte Andrei Butaru, az ANSVA elnöke.

Az Európai Bizottság riasztást adott ki a Romániából exportált juhtúró E.coli-fertőzésveszélyével kapcsolatosan, miután Olaszország jelezte: a román termékből való fogyasztást követően kórházba szállítottak egy gyereket. A testület felhívta a tagállamok figyelmét, hogy végezzék el a szükséges ellenőrzéseket az élelmiszerhálózatukban.

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter március elején jelentette be: a Lactate Brădet nevű cég terméke terjesztette a három Argeș megyei kisbaba halálát és több tucatnak a megbetegedését okozó E.coli baktériumtörzset. Ezt a napokban azonban cáfolta Adrian Ionel, a bukaresti Cantacuzino Intézet vezetője, aki szerint az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát nem az az E.coli baktériumtörzs okozta a gyerekeknek, mint amit a Lactate Brădet tehéntúrójában kimutattak. Azonban az is kiderült, hogy a vállalkozás több alkalmazottja is a szóban forgó baktériummal fertőződött.

A bukaresti Marie Curie Gyerekkórházban több kisbabát is ápolnak úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával, amit az E.coli egyik törzse okozott. Egyikük állapota válságos, az intenzív osztályon kezelik. Argeș megyében 42 kisbaba került kórházba véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzéssel. Hárman meghaltak közülük.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?