Januárban csökkent az export, nőtt a külkereskedelmi mérleghiány

Januárban 1,6 százalékkal csökkent a romániai kivitel, miközben 3,1 százalékkal nőtt a behozatal, így a külkereskedelmi mérleg hiánya elérte a 382,7 millió eurót - közölte pénteken az országos statisztikai intézet.

A romániai export értéke januárban 4,117 milliárd euró volt, ami 1,6 százalékkal kevesebb a tavalyi első hónaphoz mérten. Az import 4,5 milliárd euró volt, 3,1 százalékkal haladta meg a tavaly januárit. A külkereskedelmi mérleg hiánya 204,1 millió euróval volt magasabb a tavaly januári értékhez viszonyítva.

Tavaly egész évben 38 százalékkal, 8,368 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az előző évhez képest, miután a belföldi fogyasztás növekedése miatt a behozatal gyorsabb ütemben nőtt a kivitelnél.

Szintén pénteken közölte a statisztikai intézet, hogy januárban az új ipari megrendelések 3,7 százalékkal csökkentek a tavalyi év első hónapjához mérten. Decemberhez képest is 2,4 százalékos visszaesést jegyeztek. 

Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 1,7 százalékkal csökkent januárban éves összevetés szerint, decemberhez képest a visszaesés 6,8 százalékos.

Kapcsolódók

Kimaradt?