Nagyot lépett az Európai Központi Bank

Meglepte az elemzőket az Európai Központi Bank a gazdaságélénkítő programjának jelentős kiterjesztésével - tájékoztat az EuroNews

A központi bank az alapkamatot öt bázisponttal 0 százalékra csökkentette, az EKB-nál elhelyezett rövid lejáratú betétek kamatát is tovább vágta, az eddigi -0,3 százalékról -0,4 százalékra, ahogy azt elemzők várták.

A kamatok március 16-tól változnak.

"A kamatok hosszú ideig nagyon alacsonyak maradnak. Jelenleg nem látjuk szükségét annak, hogy tovább vágjuk a kamatokat" – mondta a bankelnök.

Az eszközvásárlási program keretét az eddigi havi 60 milliárd euróról áprilistól havi 80 milliárd euróra emeli az Európai Központi Bank.

Mario Draghi azt is bejelentette, hogy ezen felül az EKB az eurózónában bejegyzett vállalatok, befektetésre ajánlott, euróban denominált, nem bankok által kibocsátott kötvényeit is felvette az eszközvásárlási programjába.

A bank újabb négy hosszú távú célzott refinanszírozási programot is indít, hogy a pénzügyi szektoron kívüli hitelezéseket élénkítse. "Azon bankoknál, amelyek nettó hitelnyújtása túllépi a hitelezési szintet, a TLTRO2 szerinti kamat alacsonyabb lehet, olyan alacsony, mint a hitel felvételkor érvényes rövid lejáratú betétek kamata" – mondta Mario Draghi. Vagyis a kereskedelmi bankok olcsóbban juthatnak pénzforráshoz, az EKB ezzel lendítené fel a gyenge hitelezési aktivitást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?