Magyarországi felmérés: a női cégvezetők hosszabb távra terveznek

Hosszabb távra terveznek, jobban becsülik munkatársaikat, összességében megbízhatóbbnak tűnnek a női cégvezetők, valamint azok a cégek is, ahol a felső vezetésnek van női tagja - közölte a magyarországi Opten céginformációs szolgáltató nőnapi elemzése alapján hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a cégstatisztika alapján a tisztán férfi menedzsmenttel, illetve tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozások 10 százalékkal rosszabb kockázati besorolást érnek el, mint azok, amelyek vezetésében egy vagy több nő is található.

A nők megbízhatóságát mutatja az is, hogy a jelenleg működő női érdekeltségű magyarországi cégek átlagéletkora 12 év, míg tisztán férfi kapcsolatrendszer esetén csak 8 év az átlagos cégéletkor - mutat rá elemzésében a céginformációs szolgálat.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója a közleményben kiemelte: a női vezetésű cégek alacsonyabb kockázata nem annyira a nők eltérő gondolkodásával, mint inkább társadalmi státuszukkal magyarázható.

Az Opten céginformációs igazgatója szerint a nők számára pozitív jelenség magyarázata lehet az is, hogy a cégek felső vezetésében ülő nők átlagéletkora számottevően meghaladja a férfiakét. A cégjegyzésre jogosult és tulajdonos nők átlagéletkora 49 év Magyarországon, vagyis jellemzően az anyaszerepből a munka világába visszatérő asszonyok vállalnak vezető beosztást, illetve kerülnek ilyen pozícióba.

A magyarországi cégstruktúra 2011, a válság második hulláma óta alaposan átalakult - mutatott rá az Opten elemzésében. 2011-ben még a cégek 61 százaléka volt nőkhöz kapcsolható, mára az arány 57 százalékra esett vissza.

A nők továbbra is meghatározók a magyarországi cégvilágban: 328 ezer gazdasági társaságban tulajdonosok vagy cégjegyzésre jogosultak nők is, és minél nagyobb egy társaság, annál több a nő a vezetésben - emelte ki az Opten igazgatója a közleményben.

Kimaradt?