Öt év alatt 60 millió eurót költöttek az egészségügy informatizálására

Az Országos Egészségügyi Pénztár (CNSAS) öt év alatt közel 60 millió eurót költött a hazai egészségügyi rendszer informatizálására. A hatalmas összeg ellenére a rendszer hibásan működik, és emiatt sok esetben inkább bonyolítja, mint könnyíti a betegek és családorvosok dolgát.

A legjobb példa erre az országos egészségügyi kártya rendszere, amely minden hónapban hosszú időn keresztül áll. Februárban például több mint húsz órán keresztül használhatatlan volt a receptek kibocsátását is kezelő rendszer. Az egészségügyi pénztár arról már nem beszél, hogy szinte mindennap akadozik a működése, emiatt az orvosokat és betegeket is néha órákon keresztül várakoztatva – írja a Hotnews.ro

A Digi 24 hírtelevízió nemrég közölte: az egészségügyi kártya rendszerének megfelelő működésére jelenleg egyetlen vállalkozással sincs szerződése a pénztárnak,  amely így saját alkalmazottjaival oldja meg a felmerülő problémákat.

A hírtelevíziónak nyilatkozó háziorvosok szerint egyetlen nap sem telik el úgy, hogy minden a megfelelően működne, sokszor a hibajelentésekre sem reagál senki. Vasile Ciurchea CNSAS-elnök ezt túlzásnak tartja, szerint már a tavaly nyáron kiírtak egy közbeszerzési eljárást ezen szolgáltatásokra, azonban senki nem nyújtott be a felhívásnak megfelelő  ajánlatot, így az idén ismét meghirdetik az eljárást.

A Hotnews értesülései szerint, habár a problémák csak sokasodnak, az intézmény máig nem tette közzé az újabb kiírását a hazai egészségügy kulcsfontosságú informatikai rendszerének üzemeltetésére.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?