Csődeljárás alá kerülhet a Román Közszolgálati Televízió

Csődeljárás alá kerülhet a fizetésképtelenséggel küszködő köztelevízió, s ennek érdekében a parlament gyorsított eljárásban fogja módosítani az intézmény működését szabályozó törvényt - írta csütörtökön a Hotnews.ro hírportál.

A jelentős adósságot felhalmozó Román Televízió (TVR) helyzete napok óta központi téma, a pártok arról vitatkoznak, hogyan mentsék meg a nehéz anyagi helyzetbe került közintézményt.

A portál szerint a pártok között már egyezség született arról, hogy a TVR vezetősége kérni fogja a csődeljárást abban a reményben, hogy tevékenységének átszervezése és hatékonnyá tétele nyomán átütemezheti és törlesztheti adósságait. A HotNews úgy tudja, a parlament a következő két-három hétben módosítani fogja a közmédia működését szabályozó törvényt úgy, hogy a televízió igazgatótanácsa kezdeményezhesse a bíróságon a csődeljárást.

A portál emlékeztetett, az utóbbi hetekben több megoldási javaslat is felmerült a köztévé megmentésére, az egyik a TVR és a közszolgálati rádió összeolvasztása, ami ellen élesen tiltakoztak a rádióban dolgozók. A Román Rádió nyereségesen működő intézmény, és az ott dolgozók attól tartottak, hogy az összeolvasztás nyomán a történelmi adóságokkal terhelt televízió a rádiót is hasonlóan nehéz helyzetbe sodorja.

Közel 700 millió lejes adósság

Tavaly év végén a TVR-nek 689 millió lej  adóssága volt, aminek nagy részét a társadalombiztosítási járulékok tették ki. Korábban felmerült ennek az állami adósságnak az eltörlése, de a portál szerint a törvényhozók elvetették a javaslatot, akárcsak a lakosság által fizetett, úgynevezett televízióadó megemelését.

A közelevíziónak akkora a költségvetése, mint a két legnagyobb és legnézettebb kereskedelmi televíziónak, az öt csatornát működtető Antenának és a Pro Tv-nek együttvéve. A két utóbbi televíziónak összesen 900 alkalmazottja van, miközben a TVR-nek mintegy 2500, ugyanakkor a közétévé nézettsége alacsony.

Kapcsolódók

Kimaradt?