Három változata készült el a közalkalmazotti bértáblának

Három változatát is kidolgozta a közalkalmazotti bértáblának a feladattal megbízott tárcaközi munkacsoport. A végső változatról a miniszterelnök dönt – tudta meg kormányzati forrásokból az Agerpres.

Korábban a kormány azt ígérte, hogy február 10-ig véglegesíti és közvitára bocsátja a közalkalmazotti bértábla tervezetét. A törvény a végzettség, beosztás, régiség stb. alapján szabályozná a fizetéseket a közszférában. A béreket kategóriák szerinti szorzókkal állapítják meg úgy, hogy a legnagyobb fizetés a tizenötszöröse a legkisebbnek. A piramis csúcsán az államfő áll.

A tervezet három változata elsősorban az alkalmazásának menetrendjében tér el egymástól. Az eredeti elképzelés szerint a törvény 2017-ben lépne életbe, és előírásait fokozatosan alkalmaznák 2020-ig. A gond az, hogy a pénzügyminisztérium adatai szerint a négy év alatt összesen 20 milliárd lej költhető a fizetések növelésére, ez az összeg azonban nem elegendő a törvényben előírt bérelemelésekre. Így az egyik megoldás az, hogy kitolják a jogszabály alkalmazásának határidejét.

A miniszterelnök időt kért az optimális változat kiválasztására. A szakszervezeteket jövő keddre újabb tárgyalási forduló hívták a kormányhoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?