Marosszéken van a székelyföldi gazdaság súlypontja

Az EON-nak és az Azomureș-nek köszönhetően az 50 legnagyobb marosszéki vállalat magasabb árbevételt produkál, mint Hargita és Kovászna 250 legnagyobb cége együtt. Csíkban és Gyergyóban nagyipar szinte nem létezik.

Marosszék dominálja a székelyföldi gazdaságot, derül ki az Omnibus termék- és szolgáltatáskereső portál adataiból. A régió legnagyobb munkáltatója a marosvásárhelyi székhelyű EON Servicii Tehnice kft., melynél 2014-ben 2819-en dolgoztak. Második a borszéki Romaqua Group 1895, harmadik pedig az Azomureș 1729 alkalmazottal.

Az első tízbe az EON Gaz Distribuție, a Valkes, az Ikos Conf, az Iris Service, a New Fashion, a Norada és a vásárhelyi Aquaserv került még be. Sajnálatos tendenciára mutat rá az a tény, hogy a tíz vállalat közül nyolcnál a munkatársak száma kisebb volt, mint egy évvel korábban, a leépítés 1312 főt érintett. A legtöbb alkalmazottól, 728-tól, az Azomureș vált meg. Az 50-es toplistán 22 marosszéki, 8-8 udvarhelyi és alsó-háromszéki, 6 felső-háromszéki és 3-3 gyergyói és csíki vállalat van.

Még egyértelműbb Marosszék fölénye az árbevétel tekintetében. Az első négy cég vásárhelyi székhelyű: az EON Energie forgalma 4,72 milliárd lej, az Azomureșé 1,68 milliárd, az EON Gaz Distribuție kft.-é 770 millió, a Romcabé pedig 661 millió volt. A legnagyobb árbevételt felmutató, nem marosszéki vállalat a Romaqua, 561 milliós forgalommal. Az 50-es rangsorban Marosszéket 29 gazdasági társaság képviseli, Alsó-Háromszéket 8, Udvarhelyet 7, Csíkot 3, Felső-Háromszéket 2, Gyergyót pedig egyetlen egy.

A Romaqua uralja Gyergyót

Gyergyóban a Romaqua magasan kiemelkedik a mezőnyből. Az ásványvizet, üdítő italokat és sört palackozó vállalat árbevétele több mint tízszerese volt a rangsorban utána következő Apicoménál (50 millió lej) és négyszer annyi embert foglalkoztat, mint a dolgozók száma alapján a széki listán második Toplița Rt. (435).

A régión belüli egyenetlenségekről sokat elmond, hogy míg Marosszéken az ötvenedik legnagyobb árbevétel 40 millió lej volt, addig Udvarhelyszéken 13 millió lej, Gyergyóban pedig mindössze 5,3 millió lej. Marosszék gazdaságának egyik jellegzetessége a gyógyszeripar markáns jelenléte, az ágazatot öt cég képviseli a Top 50-ben: Pharmafarm, Sandoz, Gedeon Richter Farmacia Rt., Gedeon Richter România Rt., For Pharma kft.  

Udvarhelyéken az Amigo Intercost a legerősebb

Udvarhelyszéken a legnagyobb forgalmat lebonyolító vállalkozás a főleg szeszes italokat gyártó és forgalmazó Amigo Intercost kft. (276 millió lej), Csíkban pedig a dohányárú forgalmazására szakosodott M Tabak kft. (254 millió lej).

Felső-Háromszék még mindig a konfekcióipar fellegvárának számít, hiszen a legnagyobb árbevételű vállalkozás, a Producție Zarah Moden (144 millió lej), a negyedik (New Fashion) és a kilencedik (Secuiana) is készruhagyártással foglalkozik, az öt legnagyobb munkáltató közül pedig négy működik ezen a területen.

Alsó-Háromszéken  már színesebb a paletta, ott ugyanis az első két pozíciót tejipari vállalatok foglalják el, Fabrica de Lapte Brașov és Covalact, majd a szigetelőanyagokat gyártó Arcon, a csomagolóanyagokat előállító Dunapack és a húsfeldolgozó Bertis kft. következik.   

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?