Magyar borokat díjaztak a brăilai versenyen

Négy magyar bort is díjaztak a brăilai „Arany dugó” nevű, ötödik alkalommal megszervezett borversenyen, amelyen neves zsűritagok értékelték 39 pincészet legjobb borait. A versenyen a magyar mellett román, moldvai, görög benevezettek is indultak. Az abszolút első helyet és így az „Arany dugót” a villányi Tiffán pincészet bordeaux-i házasítású, 2009-es Lucia-ja nyerte meg 89 ponttal.

Kiemelkedően jól szerepeltek a magyar borok a brăilai versenyen, amelyen a zsűri 103 mintát kóstolt végig. Összesen 39 termelő legjobb borait nevezték Romániából, Moldovából, Görögországból és Magyarország pincészeteiből. A székelyudvarhelyi Big Wine borkereskedés, amelynek fő profilja a magyar borok romániai terjesztése, saját költségére négy anyaországi borászat prémium alkotását is elküldte a versenyre, amelyek mindegyike díjazott is lett.

A villányi borok ma a magyar borászat csúcsát jelentik, az innen kikerülő tételek rendre kiváló helyezéseket érnek el a nemzetközi borversenyeken, a legjobb francia, olasz, spanyol és tengeren túli borokkal is vállalva az összehasonlítást – állítja a borkereskedés.  A brăilai borrangadón is egy villányi, tökéletesen harmonikus és lágy bordeaux-i cuvée nyerte el az abszolút első helyet jelentő „Arany dugó” díjat. A Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon házasságából született 2009-es Tiffán’s Lucia a legmagasabb pontszámot kapta a 12 tagú, borszakértőkből, borászati portálok újságíróiból és sommelier-ékből álló zsűritől . A neves tagok alkotta döntőbizottság kizárólag illat és íz alapján, vakteszteléssel kóstolt és értékelt, a verseny tisztaságát független megfigyelők biztosították.

A Big Wine másik három nevezettje is igen szép eredményt ért el. A Tokaji Kereskedőház 2014-es Kővágó Furmintja, a Fitomark pincészet 2007-es édes, 5 puttonyos Tokaji Aszúja és a Frittmann borászat 2012-es Cabernet Franc-ja ezüstérmesek lettek a rangos megmérettetésen, tovább öregbítve a tokaji és a kunsági borvidékek hírnevét.

Nagy György, a Big Wine tulajdonosa nagyon büszke az eredményekre: „Én magam nagy rajongója vagyok a magyar boroknak, éppen ezért borkereskedésemben, a Big Wine-ban is elsősorban magyarországi pincészetek tételeit forgalmazzuk. Nagyon örülök neki, hogy egy ilyen rangos, romániai borversenyen ennyire szép helyezéseket értünk el, és remélem, hogy ezek az eredmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy mind többen megismerjék és megszeressék a finom magyar borokat.”

 

Kapcsolódók

Kimaradt?