Hegyünk sok van, sípályánk kevés

Még Bulgária is lepipál bennünket a síturizmus terén, az alpesi országokról nem is beszélve. Ráadásul nem is túl olcsó idehaza síelni.

A természeti adottságai alapján síparadicsom lehetne Románia, hiszen az ország területének 28 százalékát 800 méternél magasabb hegyek teszik ki, melyek több, mint 60 ezer négyzetkilométert foglalnak el. A természeti adottságokat azonban messzemenően nem használjuk ki, több olyan hegyes megye is van (Argeș, Buzău), ahol egyáltalán nincsenek lesiklópályák, Beszterce-Naszódban, Kovásznában, Bákóban és Neamțban pedig mindössze egy-egy pálya várja a téli sportok szerelmeseit.

Az Országos Idegenforgalmi Ügynökség (ANT) adatai szerint az országban 164 hivatalos minősítéssel rendelkező lesiklópálya van. A téli sportok művelői számára Hargita megye az egyik legvonzóbb hazai célpont, 23 pályával. Ennél több, 24, csak Prahova megyében van. Aránylag fejlett a téli sportokhoz szükséges infrastruktúra Brassóban (20 pálya), Hunyadban (16) és Máramarosban (13) is.

Tavaly egyetlen új pályát sem adtak át, pedig a más országokkal való összehasonlítás az derül ki, hogy igencsak ránk férne a fejlesztés. A romániai pályák teljes hossza 164 kilométer, amiből 97 km Erdélyben található. Ennél Nyugat-Európában egy-egy nagyobb hegyi üdülőtelepen is nagyobb a lesiklópályák hossza. Így például a franciaországi Le Trois Vallees régióban, melynek központja Courchevel, kb. 600 km pálya várja a sízőket és hódeszkázókat.

Nem kell azonban a kontinens nyugati feléig menjünk, ugyanis a szomszédokkal való összehasonlításból is kifejezetten rosszul jövünk ki. A gyakran lesajnált Bulgáriában, a Rila hegység északi lejtőin található Borovets 23 darab, 58 kilométernyi sípályával büszkélkedik, ami több, mint a Prahova, Hargita és Máramaros megyében található valamennyi hegyi üdülő minden pályájának teljes hossza. Ez utóbbiak összesen 52 kilométert tesznek ki.

A borovetsi pályák az erdélyi lesiklópályák összhosszának szinte a 60 százalékát teszik ki. S Bulgáriában Borovetsen kívül további 11, téli sportok számára kialakított infrastruktúrával rendelkező hegyi üdülőtelep van. Az egyik legkedveltebb erdélyi síparadicsomnak számító Hargitafürdőn hét pálya van ezek teljes hossza a 4 kilométert sem éri el.

Rövidek és drágák a pályák

Rosszul állunk az egyes pályák hosszának tekintetében is. A leghoszabb romániai pálya a Brassó Pojánán található, 2012-ben megnyitott Drumul Roșu. Ez egyes internetes források szerint 4752, mások szerint 5300 méteres, szintkülönbsége 700 méter. Ezen kívül nincs 3,5 kilométernél hosszabb pálya az országban, míg az Alpokban nem ritkák a 7-8 kilométeresek sem. A leghosszabb osztrák lesiklópálya, az Arena Wildkogel 14 km hosszú.

A nemzetközi viszonylatban kifejezetten szerény infrastruktúra ellenére Romániában nem olcsó a sízés. Székelyföldön  viszonylag kedvezőek az árak, egy háromfős család 800-1000 lejből el tud tölteni egy hétvégét Hargitafürdőn (a napi bérlet ára 20-30 lej). Jóval mélyebben a zsebébe kell nyúljon az, aki a Prahova-völgyébe vagy Brassó Pojánára kívánkozik, ott ugyanis van olyan pálya, melyre a napi bérlet 140 lejbe kerül, egy hétvége pedig, három főre, szállással és étkezéssel együtt akár 3000-3500 lejbe. Ennél lényegesen olcsóbb Bulgária, Borovetsbe például már fejenként 17 eurós napi ajánlat is van, az Alpokban pedig már 300 euró körüli összegért el lehet tölteni egy hetet.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?