Halasztanák a csomagolóanyagokra kirótt büntetést. Még nem fog drágulni az élelmiszer?

Egy-két hónappal akár el is halaszthatják azoknak a cégeknek a büntetését, amelyek vállalták: az élelmiszerboltok polcaira kerülő termékek legkevesebb 60 százalékát újrahasznosítható anyagokba csomagolva forgalmazzák - nyilatkozta a mezőgazdasági miniszter, Achim Irimescu.

A büntetés, azaz a környezetvédelmi adó bevezetésére azért volt szükség, mert kiderül, a csomagolóanyagok újrahasznosításával megbízott cégek nem tudják teljesíteni a múlt év novemberében életbe lépett törvény előírásait, amely megszabja: az üvegből készült csomagolóanyagok 60 százalékát, a papírból készült 60 százalékát, a fémből készült 50 százalékát, a fából készült 15 százalékát, a műanyagból készült 22,5 százalékát reciklálni kell. A törvény szerint idén január 25-től kilogrammonként 2 lejes környezetvédelmi adót kell fizetniük a forgalomba került, nem újrahasznosítható csomagolóanyagért.

A Pro Agro, az élelmiszeripari cégek munkáltatói szövetségének elnöke, Emil Dumitru azzal fenyegetőzött, hogy akár 30 százalékkal is növelhetik a piaci szereplők a termékeik árát a környezetvédelmi adó miatt megnövekedett költségeik miatt.

Az Economica gazdasági portál adatai szerint Romániában az élelmiszereknek mindössze 2 százaléka kerül a polcokra újrahasznosítható csomagolóanyagban. Valamivel jobban csak a söripar áll ezen a téren, ahol 5 százalékos az újrahasznosítható csomagolóanyagok aránya.

A környezetvédelmi miniszter kedden úgy nyilatkozott, hogy szerdán ismét asztalhoz ülnek a gyártókkal, cégekkel, hogy ne érintse súlyosan a hazai élelmiszeripart az adó. Nyomatékosította, a csomagolóanyagok újrahasznosítása Románia kötelessége, ezért kell jó megoldást találni a helyzetre. Hozzátette, az is felmerült, hogy egy-két hónappal halasszák az adó bevezetését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?