A megyétől is segítséget kapott a borszéki gyógykezelő

Egymillió lejes segítséget kapott a Hargita Megyei Tanácstól Borszék városa - az összeget a testület ellenszavazat nélkül ítélte oda pénteki ülésén. A támogatást a nagykapacitású kezelő- és wellness-központ befejezéséhez kapta a település, az összeg mellett a városi tanács 13 millió lejes bankhitelt vett fel 2015 decemberében.

A megyei tanács a pénzt a költségvetés-visszaosztásból különítette el a Borszéken épülő, félkész kezelőközpont építkezésére. A Hargita megyei önkormányzatnak 11 529 ezer lej jutott a visszaosztásból a 2016-os évre. Ezeket az összegeket főként helyi fejlesztésekre, valamint helyi alapokból társfinanszírozott infrastrukturális beruházásokra fordítják.

Borboly Csaba megyeelnök jelezte, a kapott összeg jóval kevesebb, mint a tavalyi, ami azt jelenti, hogy alig hét euró jut fejenként a pénzből, ha a megye lakosságának számaránya alapján érzékeltetjük az összeg nagyságát.

 

Irány Borszék! - ajánló, nov.23, 20 órára, ETV

Hétfő, NOV. 23, 20:00 órától: IRÁNY BORSZÉK! #Borsec #Borszékaz Erdélyi Televízióban, szeretettel ajánljuk megtekintésre a Borszékről készült Irány Erdély! című műsort. November 23-án, hétfőn este 8 órától nézhetik meg az Erdélyi Magyar Televízióban. És... Irány BORSZÉK!

Közzétette: Borsec - Borszék – 2015. november 21.

A visszaosztásból a megyei testület a benyújtott pályázatok alapján javasolja finanszírozásra a fejlesztéseket. Borboly rámutatott: ahogyan korábban Tusnádfürdőt, majd Parajdot - mint fürdővárosokat - is kiemelten támogatta a testület, most Borszék számára javasolja a segítséget. Hangsúlyozta, éppen a 2 évvel ezelőtti, tusnádfürdői wellness-megnyitó mostanra beérett gazdasági mutatói bizonyítják, mind a direkt bevételből, mind pedig a fürdőtelepen, valamint a régióban generált fellendülés révén is garantálható egy ilyen beruházás sikere.

Mindenki Borszék segítségére sietett

A tanácselnök üdvözölte a tanácsosok gesztusát, hogy mindhárom régió - Csíkszék, Udvarhelyszék, Gyergyó - eleve lemondott az 5-5 százalékáról a nekik visszaosztandó részből ahhoz, hogy ezt Borszék javára lehessen fordítani. Mint mondta, nem állnak meg itt, hiszen Keresztúrt is támogatják, a következő testületi ülést pedig Karcfalván tartják, az ottani fürdő helyszíni szemléje miatt.

Borboly megköszönte a borszékieknek a közösségi összefogást és civil megmozdulást: mint mondta, ennek eredménye a mostani egyetértés. Külön köszönte az ülésen jelen nem levő Pop Ana Máriának, a mozgalom kezdeményezőjének, hogy megszervezte a fiatalokat. Mint fogalmazott: éppen ez a mozgalom hívta fel a figyelmet arra a visszás helyzetre, hogy míg a kormány elzárja a csapokat, Borszéken az önkormányzat ingyen telkeket ad a fiatalok itthon tartásához.

13 millió lej bankhitelt vett fel Borszék önkormányzata

Mik József, Borszék polgármestere a tanácsülésen elmondta: a városvezetés egy romvárost örökölt, amelynek újjáépítésén dolgoztak az elmúlt években, helyi támogatásból és uniós alapokból igyekeztek kiépíteni a város infrastruktúráját és turisztikai látványosságait. Mik József szerint a félbemaradt, nyáron napi 1000, télen napi 700 fő befogadására alkalmas kezelő- és wellnessközpont beindítása hozza el az igazi fellendülést Borszéken.

A polgármester összefoglalta a kezelő építésének történetét, bemutatta a modern gyógy-, és wellnessrésszel, szépségfarmmal is rendelkező multifunkcionális épületegyüttest. Az építkezések kormánytámogatással a 2012-es kormányváltásig zajlottak. Ezt követően megvizsgálták, hogyan szerezhetnének pénzt a beruházáshoz, és mivel nem kaptak segítséget a kormánytól, a megyei tanáccsal együtt tervezet közös hitelvételére pedig nem volt meg a megfelelő törvényi alap, a helyi tanács decemberben önállóan vett fel hitelt.

Mik József: 2017-ben beüzemeljük a borszéki kezelőközpontot

A polgármester rámutatott: a tíz évre felvett kölcsönből mielőbb szeretnének bevételt generálni, hogy legyen miből törleszteniük. Már idén decemberig be szeretnék fejezni az építkezést, 2017 nyarán pedig a létesítmény beüzemelésére számítanak. Mint mondta, első körben 61 munkahely jön létre, ám remélik, hogy ez a szám több lesz, mint száz.

Az elöljáró elárulta, ha nem fogadták volna el a megyei tanácstagok az egymillió lejes határozatot, a város bajban lett volna, hiszen a 13 milliós kölcsönre 4,07 százalékos kamatot fizetnek, és az idei költségvetés-tervezet összeállításakor keserűen konstatálták a közel egymilliós költségvetési hiányt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?