Ismét bevezetné az üvegvisszaváltást a Környezetvédelmi Alap

Az üvegvisszaváltás bevezetését javasolja a Környezetvédelmi Alap a romániai élelmiszeripari piac szereplőinek, miután kiderült, hogy nem tudják teljesíteni a csomagolóanyagok használatát szabályozó, múlt év novemberében életbe lépett törvény előírásait.

A jogszabály szerint az élelmiszeripari cégeknek a termékeik legkevesebb 60 százalékát újrahasznosítható anyagokba csomagolva kell forgalomba hozniuk. Ha ezt az előírást nem teljesítik, akkor idén január 25-től kilogrammonként 2 lejes környezetvédelmi adót kell fizetniük a forgalomba került, nem újrahasznosítható csomagolóanyagért.

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a nagyon sok cégnek hatalmas összegű adót kell fizetnie,  a Környezetvédelmi Alap azt javasolta számukra, hogy térjenek át az újrahasznosítható csomagolóanyagú gyártásra, és ennek költségeit részben fizettessék ki a vásárlókkal.

Így például a konzervgyárak ezentúl újrahasznosítható befőttesüvegekben is forgalmazhatnák a termékeiket fém konzervdobozok helyett. Árát a vásárlónak csak egyszer kell megfizetnie. Miután a terméket elfogyasztotta, az üzletben a befőttesüveget visszaválthatja, ahogy ez egyébként a szocialista gazdaságban is történt a romániai rendszerváltás előtt.

A konzervgyárosok azonban kivitelezhetetlennek tartják a Környezetvédelmi Alap javaslatát. Az egyik legnagyobb hazai élelmiszeripari cég, a Klevek igazgatója, Mircea Cristea az economica.net-nek elmondta, roppant költséges lenne számukra átállni az új gyártási technológiára. Ugyanakkor szerinte a nagy hazai üzletláncoknál nincsenek meg a logisztikai feltételei az üvegvisszaváltás lebonyolításának.

Drágul az élelmiszer

A gazdasági portál adatai szerint Romániában az élelmiszereknek mindössze 2 százaléka kerül a polcokra újrahasznosítható csomagolóanyagban. Valamivel jobban csak a söripar áll ezen a téren, ahol 5 százalékos az újrahasznosítható csomagolóanyagok aránya.

Az új törvény igen nehéz helyzetbe hozta az élelmiszeripari cégeket. Egyik munkáltatói szövetségük, a Pro Agro elnöke, Emil Dumitru korábban a sajtónak elmondta, akár 30 százalékkal is növelhetik a termékeik árát a környezetvédelmi adó miatt megnövekedett költségeik miatt. Tájékoztatása szerint elsősorban a konzervek drágulhatnak nagy mértékben.

Kimaradt?