Nagy techcégeknek is van közük a gyerekdolgoztatáshoz

Több céget, köztük az Apple, Samsung és Sony technológiai óriásokat is megvádolta az Amnesty International a hétfőn kiadott jelentésében, ahol azt állítják: a gyártók olyan forrásoktól szerzik be az alkatrészeket, amelyek gyerekeket dolgoztatnak.

A most elkészült jelentésből kiderül, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 7 éves gyerekek bányásszák a kobaltot, amely az akkumulátorok alkotóeleme. A nyersanyagot egy, Kongóban működő kínai feldolgozócég, Huayou Cobalt leányvállalata vásárolja fel, amely aztán továbbértékesíti más kínai és dél-koreai vállalatnak, amelyek aztán lítium-ion akkumulátort gyártanak.

Az Amnesty végül 16 multinacionális vállalattal vette fel a kapcsolatot, amelyek vásárolnak ezekből az akksikból, de a legtöbb tagadta, hogy tudná: gyermekmunkásokkal bányáztatnak a kongóiak.

Sok munka, bántalmazás, kevés pénz

A szervezet 87 interjú alapján nyomozott. Beszélgettek gyerekekkel, akik elmondták, átlagosan 12 órákat dolgoznak, amelyért 1, maximum két dollárt kapnak, miközben gyakran verik őket, nehéz vagonokat mozgatnak, és folyamatosan ki vannak téve káros anyagoknak, mindenfajta védőfelszerelés nélkül.

"Reggel leküldenek, és csak a következő reggelen jöhetek fel" - mondja az egyik 14 éves gyerek, aki 12 évesen kezdett el bányászni azért, mert az apja tiltakozott az iskola ellen. A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy a legtöbb gyereket a felszínen dolgoztatnak és nem a bányák legmélyén. "Azoknak a vállalatoknak, amelyek az okostelefonjaikban használják fel a koblatot, segíteniük kell" - mondja Mark Dummett, az Amnesty kutatója.

Semmiről nem tudnak – állítják

Az Apple azt mondja, hogy felülvizsgálja a beszállítóit, hiszen a cég egyik alapja, hogy nem tűrik a gyerekek kihasználását. Azon is dolgoznak, hogy a kobaltot leváltsák valamilyen biztonságosabb elemre, mivel túl nagy kockázatai vannak a használatának. Az iPhone gyártóján kívül öt másik cég mondta azt, hogy megvizsgálják a beszerzéseiket - írja a privatbankar.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?