Ezek a fontosabb változások várnak ránk 2016-ban

Áfacsökkentés, minimálbér-emelés, a dohányzás szigorú korlátozása – a Mediafax összeszedte azokat a fontosabb intézkedéseket, amelyek ebben az évben megváltoztatják a romániaiak életét.

Áfacsökkentés

Az új adótörvénykönyv január elsejei életbelépésével már az új év első napjától 24 százalékról 20 százalékra csökken a hozzáadottérték-adó (TVA-áfa). Elviekben az intézkedés 3,33 százalékos ármérséklődést eredményez az élet szinte minden területén: olcsóbb lesz az élelmiszereken kívül valamennyi termék, illetve az összes szolgáltatás (például kisebb lesz a telefon- és a gázszámla).

Az adótörvénykönyv szerint bizonyos ágazatokban 24 százalékról nem húsz, hanem 9 százalékra csökken az áfa (ahogyan történ 2015 nyarán az élelmiszerek esetében): papíron ennek megfelelőn lesz kisebb a szállodai szobák, a vendéglői fogyasztások, a vízszolgáltatás, illetve a könyvek, újságok, mozijegyek, kulturális és sportesemények belépti díjának ára.

Olcsóbb energia

Az áramszolgáltatás ára 5-6 százalékkal csökken január elsejétől. Hasonló arányban csökken a gáz ára az év közepétől az ipari fogyasztók számára.

Kisebb osztalékadó

A 2015-ös évnek megfelelő osztalékok adója a jenlegi 16 százalékról 5 százalékra csökken.

Változhatnak a helyi adók

Az önkormányzatok az eddiginél nagyobb szabadságot kapnak a helyi adók megállapításakor. Így például akár 500 százalékkal is növelhetik az elhanyagolt ingatlanok adóját. A lakások adója az illető ingatlan értékének 0,08 és 0,2 százaléka között mozoghat.

Nehezebb lesz a PFA-soknak

Az úgynevezett engedélyezett fizikai személyek (PFA) nyugdíj-hozzájárulása a nettó jövedelmük 10,5 százalékára nő, de nem lehet nagyobb öt nettó átlagbér 10,5 százalékánál. Ha teljes nyugdíjat akarnak, a PFA-soknak további 15,8 százalékos hozzájárulást kell kifizetniük.

Drágul a kötelező járműbiztosítás

Idén drágul a kötelező járműbiztosítás (RCA). Az áremelkedés meghaladhatja az 50 százalékot 2015-höz képest.

Nő a minimálbér

2016. május elsejétől 1050 lejről 1250 lejre nő az országos minimálbér.

Szigorítják a dohányzás korlátozását

Az alkotmánybíróság január végén dönt a dohányzás korlátozását szigorító törvény ellen benyújtott alkotmányossági óvásról. Ha a taláros testület nem talál kivetnivalót a jogszabályban, akkor már várhatóan tavasztól tilos lesz a dohányzás az összes zárt, nyilvános helyen, így a kávézókban és a kocsmákban is.

Két választás is lesz

A nyár elején önkormányzati választásokat, novemberben parlamenti választásokat tartanak Romániában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?