Az RMDSZ is megszavazta a 2016-os költségvetést

Az RMDSZ is támogatta szerdán a parlamentben a jövő évi költségvetés elfogadását. Ezt Erdei-Dolóczki István azzal indokolta, hogy a büdzsé felépítése biztosítja az állami intézmények zavartalan működését, folytatja a megkezdett beruházásokat és megteremti a jövő évi választásokhoz szükséges pénzkeretet.

Az RMDSZ hírlevele által idézett politikus kiemelte: a törvény kiszámítható, tartalmazza a fizetésemeléseket és az adótörvénykönyvben előírt adócsökkentéseket, megteremtve ezzel a költségvetési stabilitást.

Erdei-Dolóczki közölte, az RMDSZ fenntartásai a beruházásokra elkülönített összegekkel kapcsolatosak. „Az észak-erdélyi autópályára elkülönített pénzkeret kisebb a beígértnél. Egyértelmű, hogy nem elég előirányozni az összegeket, azokat el kell tudni költeni is, éppen ezért annak függvényében, hogy mennyit költenek el az autópálya-építésére, költségvetés-kiegészítéskor újabb összegeket lehet előírni” – fogalmazott a képviselő.

A politikus elmondta, hogy az önkormányzatok költségvetéseinek kiegyensúlyozására az általános forgalmi adóból elkülönített 2,23 milliárd lejből 374,1 millió lejt az önkormányzatok adósságainak kifizetésére irányoznak elő, 105 millió lejt pedig az akkreditált magán- és felekezeti oktatási intézmények finanszírozására.

A megyei tanácsok rendelkezésére bocsátják az általános forgalmi adóból fennmaradó 1,85 milliárd lej 27 százalékát, valamint a személyi jövedelemadó egy részét, visszaadva ezzel a lehetőséget a megyei tanácsoknak arra, hogy az önkormányzatok költségvetését kiegyensúlyozzák. Erdei-Dolóczki hangsúlyozta, hogy a jövő évi állami költségvetésben egyértelműbb és átláthatóbb az Etnikumközi Hivatal működésére vonatkozó rész is.

Kapcsolódók

Kimaradt?