Kínai befektetők vették meg a Rompetrol többségi részvényeit

Kínai befektetők kezébe került a Rompetrol, akik így a román üzemanyag- és kőolajipari piac második legnagyobb szereplőivé váltak.

 A CEFC China Energy Company Ltd a kazah KMG International 51 százalékát vásárolta meg – utóbbi birtokolja a Petromidia kőolajfinomítóit, illetve a Rompetrol kúthálózatot is. A felek hétfőn Pekingben egyeztek megy egy négymilliárd dollár értékű akvizíciós programról, ennek egy részét teszi ki a kazah társaság többségi tulajdonrészének megvásárlása – idézte a román sajtó a Reuters hírét.

A KMG International Európa-szerte több mint ezer töltőállomással rendelkezik, egyebek között Romániában, Moldovában, Bulgáriában valamint Franciaországban és Spanyolországban is. Ugyancsak a kazahok birtokolják a Petromidia Năvodari és Vega Ploieşti kőolajfinomítókat.

A CEFC China Energy Company Limited 15 országban tevékenykedik a kőolajiparban, 2014-es forgalma meghaladta a 30 milliárd eurót, alkalmazottjainak száma több mint 20 ezer. A Reuters szerint a vállalkozás „milliárdokat” szám arra, hogy töltőállomásainak száma meghaladja a háromezret.

Kapcsolódók

Kimaradt?