Székelyudvarhelyiek nyerték a Pénzidomár-versenyt a Sapientián

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium csapata nyerte meg a november 22-i csíkszeredai döntőt, az erdélyi középiskolásoknak negyedik éve megrendezett Pénzidomár vetélkedőn. A Sapientia EMTE pénzügyi és gazdasági vetélkedőjének első öt csapata jelentős nyereményekkel gazdagodott.

Idén 16 négyfős csapat jutott tovább a csíkszeredai Pénzidomár-döntőbe, melyet immár negyedszerre szervezett meg a Sapientia EMTE csíki kara, a OTP Bank Románia és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa társszervezésében. A verseny célja ráhangolni már a középiskolásokat is a pénzügyi világban való otthonos mozgásra, pénzkezelésre.

A múlt hétvégén lezajlott háromnapos versenyen elsőként a kisdöntőkben mérték össze a diákok tudásukat. A 16 csapat Gyergyószentmiklósról, Székelyudvarhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Brassóból, Érmihályfalváról, Marosvásárhelyről, Székelykeresztúrról, Csíkdánfalváról érkezett - néhány helységből több csapattal véve részt.

A verseny szigorú szabályzattal állította próba elé a versenyzőket – például egy csapat csak egyetlen laptoppal dolgozhatott, amire a feladatokon kívül semmilyen segédanyagot nem telepíthetett föl, s a verseny során csakis az elején bejelentett kézikönyveket használhatta. Az idei, pénzügyi kielemzésre adott eset témáját a Bálványos Resort adta - a diákok ennek mentén kellett megoldjanak egy valós vállalati problémát. Ezt követte a nagydöntő, ahová négy csapat jutott tovább, végül a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Nash Equilibrium csapata vitte el a nagydíjat. A dicsőség mellett tehát fejenként egy-egy táblagépet nyertek a csapattagok - Demeter Attila, Kelemen Kincső, Pál Tamás, Sata Bálint. Felkészítő tanáruk Dimén-Varga László volt.

Fejenként egy-egy mobiltelefont nyert a második helyezett csapat, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum BusieMiss csapata Marosvásárhelyről. A III. helyezett Mikes Kelemen Elméleti Líceum Bankbáró csapata tagjai Sepsiszentgyörgyre vihettek haza nyereményként egy-egy külső akkumulátort. Könyvcsomagokat kapott a szintén sepsiszentgyörgyi negyedik helyezett, a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola Smart Four csapata.

A döntő zsűritagjai voltak: Dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa képviseletében, Marschal István, a Gyermelyi tészta képviseletében, Dr. Lázár Ede, a Sapientia EMTE képviseletében, Demeter Attila, az OTP Bank Románia képviseletében, és Szarvadi Lóránd, a Bálványos Resort képviseletében.

Az idei verseny különlegessége volt az is, hogy az OTP Bank Románia Alapítványának jóvoltából 5 csapat Szovátán táborozhat 2015. november 28-december 1. között, ők a döntős csapatok, valamint ötödikként a csíkszeredai Joannes Kajoni Szakközépiskola Törpikék csapata. Ugyanakkor az első öt csapat tavasszal részt vehet egy kalandparkos programon a Bálványos Resort felajánlásából.

Kimaradt?