Jegybank: olcsóbb lesz az üzemanyag, de drágulnak az élelmiszerek és a cigaretta

Az benzin és a gázolaj árának csökkenése jövő évben is folyatódik, emelkedni fog azonban azonban az élelmiszerek valamint a cigaretta ára is – áll a jegybanknak az ÁFA 24-ről 20-ra való csökkentéséről szóló elemzése.

Az elmúlt hat hónapban az üzemanyag literenkénti ára 5,8-ról 5 lejre esett, ugyanakkor az ÁFA csökkenése miatt január elsejétől további árcsökkenésre lehet számítani - írja a jelentést bemutató economica.net. Az üzemanyag idén a kőolaj világpiaci árának csökkenése következtében lett olcsóbb Romániában is, ez ugyanis a tavalytól a hordónkénti 100 dollárról 50 dollárra esett. A jegybank megjegyzi: ez a trend akár meg is fordulhat, ami ismét felviheti a benzin és gázolaj árát.

Rossz hír ellenben, hogy drágulni fognak az élelmiszerek. Az elemzés 6,2 százalékos áremelkedést vett előre, ami az eddigi trendnek is megfelel – az utóbbi év alatt ugyanis 6,3 százalékkal nőttek az élelmiszerárak.

Az ÁFA-csökkentés jelentős mértékben érinti a cigaretta és szeszesitalok árát, ez azt jelenti, hogy ezek esetében is drágulásokra lehet majd számítani.  A szeszesitalok jövedéki adója január elsejétől csökken ugyan, a dohánytermékeké azonban áprilistól 4,5 százalékkal emelkedik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?