Magyar is van a tíz leggazdagabb romániai között

Közzétette pénteken a Capital a leggazdagabb romániaiak toplistáját, az első tíz között magyar üzletember is szerepel.

A Top 300-as lista első helyén, akárcsak tavaly, Ion Țiriac üzletember áll, aki 2014-hez képest növelte a a jelenleg 1,5 milliárd euróra becsült vagyonát. Második helyre Adrian és Dragoş Pavălt, a Dedeman alapítóit sorolta a Capital: a testvérpár tavalyhoz képest szintén növelte vagyonát, 650 millió euróról 850-900 millióra. A harmadik helyre a jelenleg bebörtönzött Ioan Niculae üzletember került 750-800 millió eurós vagyonnal.

A negyedik helyet Teszári Zoltán foglalja el. A nagyváradi üzletember a gazdasági lap szerint Románia leggazdagabb médiavállalkozója is. Az RCS&RDS távközlési szolgáltató tulajdonosának vagyonát 480-500 millió euróra becsülik (tavaly 530-560 milliót jegyeztek). Cége piacvezető a kábeltelevízió- és internet-szolgálatásban, és a médiavállalkozásai mellett újabbann az energiaszektorban is vannak befektetései.

Ötödik helyen a Iulius Csoport tulajdonosa, Iulian Dascălu áll, ő öt helyet javított 2014-hez képest, vagyonát 430-450 millió euróra saccolják. A hatodik hely Gabriel Comănescué, a hetedik Marius és Emil Cristescué, a nyolcadik hely Gabriel Popoviciut illeti meg, a kilencedik pedig Liviu Tudort. A börtönt is megjárt George Becali a tizedik helyre került 300 millió eurós vagyonnal.

A Capital szerint a leggazdagabb 300 romániai összvagyona (20,8 milliárd euró) hét százalékkal csökkent 2014-hez képest. A 300-as listára viszont míg tavaly minimum 14-15 millió euróval lehetett felkerülni, idén már 16-18 millió euróra rúgott ez az összeg.

Ciprian Mailat, a Capital főszerkesztője elmondta, egyre több családi vállalkozás termel milliókat Romániában, 2014-hez képest például 67 százalékra nőtt a listán szereplő családi vállalkozások aránya. Tavaly ez az arány 53 százalékos volt.

A legtöbb milliomos a fővárosban és Ilfov megyében él. Azok a milliomosok tudtak profitnövekedést produkálni, akik az iparba, a mezőgazdaságba, az ingatlanpiacba és a turizmusba fektettek be.

Kapcsolódók

Kimaradt?