Akár 35 milliárd dollár büntetést is kaphat a Gazprom

Közleményben tudatta hétfőn a Gazprom, hogy elküldte válaszát az Európai Bizottságnak az áprilisban megjelent nyilatkozatára, miszerint az orosz vállalat visszaélt erőfölényével több ország energiapiacán is. Természetesen vitatják az ellenük felhozott vádakat.

Az Európai Bizottság áprilisban úgy gondolta, hogy a Gazprom a közép- és kelet-európai gázpiacok megosztására irányuló stratégiát hajtott végre. A Bizottság előzetes véleménye szerint nyolc uniós tagállam gázellátási piacán akadályozta a versenyt és visszaél piaci fölényével.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a Gazprom az érintett országok esetében a földgáz további értékesítését megtiltották, és a felhasználását egy adott területre korlátozták. Ezek a területi korlátozások az indokoltnál magasabb gázárakat eredményezhetnek és lehetővé teszi az orosz cég számára, hogy több országban (Észtország, Lengyelország,Lettország, Litvánia és Bulgária) is tisztességtelen árképzést folytasson.

A Bizottság vizsgálatai során továbbá kiderítette, hogy a Gazprom az érintett országok nagykereskedőivel és egyes ipari fogyasztóival aláírt gázszállítási megállapodásokban területi korlátozásokat alkalmazott, amelyek megtiljták a földgáz viszonteladást más uniós tagállamokba.

A Gazprom szerint valamennyi nemzetközi jogi normához és adott országok jogszabályozásaihoz szigorúan tartják magukat. Abban az esetben, ha Európai Bizottság elmarasztalná ez ügyben az orosz céget, akkor akár a gázóriás éves bevételének 10%-kára is megbírságolhatja (tavalyi bevételek elérték a 356 milliárd dollárt). - írja a Portfolio..

Kapcsolódók

Kimaradt?