Hatalmas adóbevételekről és az ANAF átszervezéséről beszélt a miniszterelnök

Az országos adóhatósághoz (ANAF) augusztusban 1,2 milliárd lejjel nagyobb összeg folyt be, mint egy évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy időközben az élelmiszerek áfája 24-ről 9 százalékra csökkent, és más adónemek is mérséklődtek.

Az adatokat a miniszterelnök ismertette kedd este. Victor Ponta szerint az adóbevételek növekedése lehetővé tenné, hogy az új adótörvénykönyv 2017-re halasztott és az adófizetőkre nézve kedvező előírásainak egy része korábban lépjen életbe. Emlékeztetett: az ANAF-hoz az éve első hónapjában 130 milliárd lej folyt be, 10 milliárd lejjel több, mint a múlt év hasonló időszakában.

A miniszterelnök az adóhatóság várható átszervezéséről is beszélt. Bejelentette, hogy a tervek szerint az ANAF „amerikai és európai mintára” önállósodna, vezetőtanácsát a kormány, a parlament és az elnöki hivatal nevezné ki. Ez szerinte lehetővé teszi, hogy az intézmény hatékonyabban érvényesítse a mindenkori kormány adópolitikáját.

Mint ismert, az adóbevételek valóban nőttek az élelmiszerek áfacsökkentése után, ám a gazdasági szakemberek szerint ez nem az adó mérséklésének köszönhető, hanem annak, hogy ezzel párhuzamosan nagyon szigorú adócsalás elleni intézkedések léptek életbe, illetve az ANAF átfogó ellenőrzési akciókat indított országszerte.

Kapcsolódók

Kimaradt?