Pluszban zárta az első hét hónapot a román költségvetés

Mintegy 7,4 milliárd lejes többlettel zárta az első hét hónapot a hazai költségvetés, amely a tavalyi év azonos időszakában 1 milliárd lejes deficitet regisztrált – közölte kedden a pénzügyminisztérium.

A költségvetési többlet az éves GDP több mint egy százalékát teszi ki. A költségvetési bevételek csaknem tíz százalékkal magasabbak voltak tavaly első hét hónapjához képest, ezen belül az áfa-bevétel 15, a jövedelemadóból befolyt összeg 13, a nyereségadóból származó bevétel 11 százalékkal volt magasabb, a jövedéki adóból származó bevétel szerényebb, 7 százalékos mértékben nőtt. A nyugdíjbiztosítási járulékokból 1,5 százalékkal kevesebb pénzfolyt be.

Januárban öt százalékponttal csökkentették a munkáltatók által befizetendő járulékot és 0,5 százalékkal több pénz irányítanak a kötelező magánnyugdíj-biztosítási rendszer felé. A román költségvetési kiadások 2,9 százalékkal nőttek tavalyhoz képest. A pénzügyminisztérium az egészségügyi bérelemelésről várható szerdai kormánydöntés előestéjére időzítette közlését.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?