Megjelentek a magyar keresztnevek a Coca-Cola palackjain

Megjelentek a magyar keresztnevek a Coca-Cola palackokon. „Örülünk, hogy a Coca-Cola kampányában nem tesz különbséget fogyasztó és fogyasztó között, így tehát nem tesz különbséget a román, illetve a magyar keresztnevek között sem” – írják az Igen, tessék! mozgalom képviselői.  

A Coca-Cola 2013-ban indította kampányát, amely személyhez szólóvá, egyedivé tette palackjait. A romániai boltokban azonban sokáig csak román keresztnevek jelentek meg a címkéken, semmibe véve a románia lakosság 6,5%-át kitevő magyar fogyasztók igényeit.

Az Igen, tessék mozgalom ekkor felkereste a Coca-Cola terjesztésével és marketingjével foglalkozó céget, felajánlva, hogy ingyen segítséget nyújt a magyar közösség legnépszerűbb keresztneveinek feltüntetéséhez. 2015-ig nem volt változás az ügyben, viszont egy ideje megjelentek a magyar utónevek a boltok polcain lévő Coca-Cola üvegeken.

„Az Igen, tessék! mozgalom úgy véli, hogy a Coca-Cola a magyar keresztnevek megjelenésével jelentősen sokat javított kampánya eredményességén. A változatos személynevekkel csábító palackok most már a magyar közösség arcára is mosolyt csalnak” – írják, hozzátéve: az Igen, tessék! mozgalom a kulturális különbségekre érzékeny marketing támogatójaként ismételten arra bíztatja a vállalkozókat, hogy  klienseiket azok anyanyelvén szólítsák meg, ezzel növelve vásárlóik konfortérzetét és saját bevételüket.

Az Igen, tessék! mozgalom a kereskedelmi többnyelvűséget bátorító, nonprofit civil szervezet. A kolozsvári székhelyű Igen, tessék! a többnyelvű kiszolgálást illetve tájékoztatást biztosító erdélyi vállalkozásokat fogja hálózatba. A 2011 augusztusában alapított hálózatot gazdasági logika mentén tartják fenn, a szervezet a változatos népszerűsítési csatornái révén a partnercégekhez irányítja az ügyfeleket.

A mozgalom fontosabb állandó tevékenységei az Igen, tessék! Kolozsvár közösségi havilap megjelentetése, az üzletbejáratokra szánt Igen, tessék!-matricák kihelyezése, a telefonos tudakozó és az elektronikus portál üzemeltetése, valamint a Zöld Okos című, a partnervállalkozásokat összegző kiadványfüzet kiadása. Ezek mellett gyakran szerveznek olyan figyelemfelkeltő megmozdulásokat, illetve adnak ki anyagokat, amelyek a valós többnyelvűség értékeire és hasznára hívják fel a figyelmet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?