Így trükköznek a sörgyártók: a kevesebb drágább, mint a több

Direkt áremelés helyett termékeik űrtartalmának csökkentésével próbálnak meg több profitot elérni a sör- és üdítőital-gyártók.

A közelmúltban beszüntette a félliteres palackos Heineken sör gyártását a Heineken Románia, a termék immár kizárólag 0,4 literes kiszerelésben kerül forgalomba. A világ egyik legnagyobb sörgyártójának számító, holland tulajdonban levő családi vállalatnak más országokban kedvező tapasztalatai vannak a kisebb kiszerelésű termék fogadtatásáról.

Magyarországon tavaly tértek át a négydecis üvegekre, ami – a cégvezetés nyilatkozata szerint – az eladások 20 százalékos növekedését eredményezte, annak ellenére, hogy a literre számított egységár valamelyest emelkedett. A jelenség magyarázata vélhetően nem az, hogy az emberek kevesebbet akarnak inni, mint korábban, hanem az, hogy a térfogatcsökkentés miatt a Heineken árban közelebb került a gyengébb minőségű, ám félliteres kiszerelésű termékekhez, ami befolyásolja a fogyasztót, főleg, ha nem veszi észre a decis eltérést.

Magyarországon időközben a félliteres dobozos Heineken is eltűnt a polcokról, Romániában azonban ezt még forgalmazzák. A mennyiségbeli csökkenés idehaza tükröződik az árakban, ha nem is épp 20 százalékos mértékben. A kiskereskedelmi áruházláncokban a 0,5 literes Heinekent legolcsóbban 3,03 lejért lehetett megvásárolni, míg a 4 deciset 2,72 lejért, ami kb.12 százalékos eltérést jelent, vagyis: a kevesebb sör valójában drágább, mint a több.

Az ilyesfajta, álcázott áremelés régóta bevett gyakorlat a söriparban. Míg a rendszerváltás idején, s az azt követő néhány évben a söröskorsók űrtartalma általánosan 0,5 liter volt, napjainkra alig maradt olyan söröző ahol ne négydecis korsókban mérnék az italt.   

A Coca-Cola is alkalmazza

A Coca-Cola szintén előszeretettel alkalmazza a mennyiségcsökkentés módszerét, a megváltozott fogyasztói szokásokra hivatkozva. Romániában a másfél literes palackokat 1,25 literesekre cserélték, ám ez az árakban szinte egyáltalán nem tükröződik. Az 1,5 literes Coca-Cola alapára 3,95 lej körül mozgott az áruházláncokban, míg az 1,25 literest 3,39-3,99 lej közötti áron forgalmazzák. A legkedvezőbb promóciós ár mindkét kiszerelés esetén 2,90 lej, ami azt jelenti, hogy az űrtartalom csökkentéssel kizárólag egyvalaki járt jól: a gyártó.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?