Megnyílt a parajdi gyógy- és élményfürdő

A Hargita sírégió egységes bérletrendszeréhez csatlakozniuk kellene a gyógy- és élményfürdőknek, változatos turisztikai kínálatot hozva így létre – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke pénteken Parajdon, az élményfürdő-gyógykezelő központ átadási ünnepségén.

Kifejtette: a turista nem különálló szolgáltatást keres, hanem a térségben fellelhető programokat, vagyis összetett szolgáltatási csomagot, ezért a tusnádfürdői és a parajdi wellnessközpontnak egységes bérletrendszert kellene kialakítania, csatlakozva a Hargita sírégióhoz. Egy Hargita-kártya létrehozása összefogná a térség összes látnivalóját, használójának kedvezményeket nyújtana, mondta. Az elöljáró a létesítményt Sóvidék ékszerének nevezte, országos jó példának.

Mint ismeretes, az épület már 2010-ben elkészült egy több mint hárommillió euró értékű beruházás révén – amelyhez, az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, a kormány biztosított forrást, és a megyei tanács is támogatta –, ám azóta sem sikerült megnyitni, mert a szükséges anyagiak hiánya miatt elmaradtak bizonyos belső munkálatok: egy belépőrendszer, a gyógyvíz melegítésére és tárolására alkalmas berendezés, valamint a tusolók vizének melegítésére alkalmas napelemes rendszer felszerelése.

„Ez a gyógyfürdő nem a sóbánya vagy a közeli Szováta vetélytársa, hanem a román tengerparté meg a Prahova völgyéé. Nem mellesleg jövedelmet biztosít a helyieknek” – hangsúlyozta beszédében a megyei tanács elnöke.

Bokor Sándor polgármester elmondása szerint sok álmatlan éjszakán van túl, amit a központ megnyitása körüli gondok okoztak. Ezért örömének adott hangot, és köszönetét fejezte ki minden támogatónak.

Az eseményen köszöntőbeszédet mondott Verestóy Attila szenátor és Péter Ferenc, Szováta polgármestere is. A szenátor közösségi értéknek nevezte a gyógyfürdőt, amelyet mindenki magáénak érezhet, mivel létrejötte összefogás eredménye. Péter Ferenc gratulált a beruházáshoz, és azt hangsúlyozta, hogy a két település, Szováta meg Parajd nem jelent konkurenciát egymásnak, tulajdonképpen egymásra vannak utalva.

Bokor Sándor polgármester korábban azt nyilatkozta, optimista a létesítmény költséghatékonyságát illetően, van mire alapozni, ugyanis évente 450–500 ezer turista fordul meg Parajdon, és két hónap alatt a sóbánya sós vizű strandjára 98 ezren vásároltak jegyet. Számításai szerint napi 200–250 vendég kellene a komplexum hatékony működtetéséhez. Ennek ellenére két év alatt sem sikerült olyan magánvállalkozót találni, aki vállalta volna ezt a tevékenységet, így a feladatot az önkormányzat által létrehozott cég látja el.

Kapcsolódók

Kimaradt?