A rossz közbeszerzési törvény miatt buknak a projektek

A rossz közbeszerzési törvény miatt buknak az önkormányzatok projektjei, és veszít pénzt az ország, mert nem tudja lehívni kellő mértékben az EU-s pénzeket - hívta fel a figyelmet Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján a városban zajló munkálatokról szólva ismertette a Kós Károly és a Gyöngyvirág utcák „kálváriáját”.

Elmondása szerint felásták ezeket az utcákat, befejezték a földalatti munkálatokat, de nem tudni, mikor kerül sor az aszfaltozásra. Antal Árpád hozzátette, mindkét utca aszfaltozására tavaly szeptemberben írták ki a közbeszerzést, októberben eredményt hirdettek, de azóta a cégek perelik egymást és az önkormányzatot.

Mi a baj a törvénnyel?

Antal Árpád elmondta, hogy a Romániai Megyeközpontok Szövetségének legutóbbi vezetőtanácsi ülésén több miniszter és államtitkár jelenlétében hívták fel a figyelmet a rossz közbeszerzési törvényre, amely miatt nem lehet dolgozni, emiatt pedig sok milliárd eurót veszít az ország.

Hozzátette: az egyik legnagyobb gond, hogy a közbeszerzések akár egy-két évig is húzódhatnak, nem normális, hogy 15 millió hatóságnak kell rábólintania egy tenderfüzetre. A másik nagy gond, hogy a közbeszerzési törvény kizárólag árkritériumok szerint engedi a kivitelezők kiválasztását, nem ad helyet minőségi követelmények kiszabásának.

Antal Árpád elmondta: a megyeközpontok szövetségének ülésén a jelenlévők mind egyetértettek a felvetésekkel, most már csak módosítani kellene a törvényt, hogy az lehetőséget adjon a minőségi munkára.

Alacsonyak a bérek

Antal Árpád másik panasza az önkormányzatok szakemberhiányára és az alacsony bérekre vonatkozott. Elmondása szerint Sepsiszentgyörgyön még 40 embert kellene alkalmaznia a városházának, hogy a saját maguk támasztotta minimális követelményeknek megfeleljenek.

Emlékeztetett, hogy a kormány 2012-ben létszámstopot hirdetett, azóta csökkent az önkormányzatok alkalmazottainak száma, most pedig az alacsony bérek miatt nem tudják feltölteni ezeket az állásokat.

Antal Árpád szerint a kormánynak vannak „perverz” fogásai, például a munkaügyi miniszter a héten bejelentette, hogy az önkormányzatok 12 százalékkal növelhetik a béreket, ha beleférnek a pénzkeretbe, csakhogy ezt a keretet is Bukarest szabályozza.

Hozzátette, az országban vannak önkormányzatok, amelyek beleférnek a pénzkeretbe, mert korábban privatizálták a közszolgáltatásokat. Sepsiszentgyörgynek viszont más volt a jövőképe, megtartották önkormányzati tulajdonban ezeket a szolgáltatásokat, amely a lakosság érdekét szolgálja, hiszen kézbe tudják tartani a díjszabásokat, de emiatt most nem férnek bele abban a pénzkeretbe, amelyből fizetésemelést lehetne biztosítani.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?