Aki zajt visz a háromszéki közösség életébe

A kézdivásárhelyi Hodor Levente mindössze huszonkét éves, de már néhány vállalkozást útjára indított, és a civil szféra labirintusaiban is kipróbálja magát. Arról is kérdeztük, milyennek látja a székelyföldi és a háromszéki vállalkozók helyzetét. 

Levente szülei is a kereskedelemben dolgoznak, elmondása szerint sikerrel, így második generációs kereskedőként késztetést érez arra, hogy fejlessze, továbbvigye, amit apjáék megvalósítottak. Egyik vállalkozása Lester játékkereskedő áruház. Erről elmondta: a kereskedelemben megfigyelhető trendeket követve jutott eszébe, hogy online áruházat hozzon létre.

„Egy kedves családi ismerősünk, aki Magyarországon foglalkozik fajáték-kereskedéssel, ajánlotta fel a lehetőséget, hogy az ő termékeit forgalmazzam Romániában.  A cég neve a testvérem - Eszter - és az én nevem kombinációjából áll össze, a testvérem ugyanis nagyon sokat segít, nélküle nem jöhetett volna létre mindez” – magyarázta. Az áruház gyerekeknek való játékat forgalmaz, azonban nagykereskedéssel is foglalkozik, és különböző üzletekben megtalálható standjai is vannak.

Egy másik vállalkozása, amelyet Cserei Zoltánnal hoztak létre, kifejezetten logikai játékokra szakosodott, célközönsége is inkább a felnőtt, fiatal felnőtt korosztály.

Látogasd meg Háromszéket

A környéket is népszerűsítik a világhálón Máthé Zoltánnal, Ignácz Szabolccsal és az időközben kilépett Cserei Zoltánnal: a Visit Háromszék meglehetősen információgazdag és esztétikus kínálattal bír. Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy, Csernáton, Gelence és Kovászna településeket mutatják be, Háromszék történetét pedig évekre bontva, a teljesség igénye nélkül 1562-től 1944-ig ismertetik. A Madárlátta Háromszék fülnél olyan ikonikus helyek drón-fotóit lehet megtekinteni, mint a Szent Anna-tó, a Mohos-tőzegláp, az Óriás-pincetető, vagy Ika vára.

https://www.youtube.com/watch?v=b_jbQ2rzpBw

Levente elmondta. a Visit Kézdivásárhely, Visit Sepsiszentgyörgy, Visit Székelyföld Facebook-oldalak összekötő pontja a visitharomszek.ro honlap. Egyik sajátosságuk az idővonal, amely lehetővé teszi, hogy a látogató "végig tudjon görgetni" Háromszék vagy akár más régiók településeinek történelmén. "Ez a rész nem jöhetett volna létre Beke Ernő helyi gyűjtő segítsége nélkül, és nagyon sok segítséget kapunk a kézdivásárhelyi önkormányzattól is. Ez a projekt azért jött létre, hogy a városunkat és a környéket promováljuk, egyszerre foglalkozva múlttal és a jelennel” – magyarázta.

Csomópont és Urbanizé

A civil szférában útjára indított Urbanizét korábban említett barátaival hozta tető alá. Idén az Őszi Sokadalom alatt szervezik a bulikat pénteken és szombaton, nekik sikerült elhívniuk a Șuie Paparude együttest.

A háromszéki települések értékeinek hangsúlyozásáért létrehozott Csomópont szintén több tagból áll. Legnagyobb futó projektjük a Noise tábor. Az idei "zajongást", amelynek célja, hogy megbeszéljék, miként kell életet, „zajt” vinni egy közösség életébe, Csernátonban szervezik.

Elkezdeni és folytatni

Levente elmondása szerint a környéken nagyon sok olyan vállalkozás van, ami példaértékű lehet mindenki számára. „Vannak tevékeny emberek, aki sokat értek el ebből a kis közösségből indulva. Én szeretem, ha mozgalmas az életem, ezért vagyok benne ennyi projektben, nem szeretek unatkozni” – mondta.

A fiatal vállalkozó azt szeretné, ha a régió gyorsabban és látványosabban fejlődne, ez a másik ok, amiért ilyen sok kezdeményezésben vállalt szerepet. "A tervem az, hogy tovább fejlődjek az online piacon, esetleg más országokban is jelen lehessek a piacon. Szeretnék Kézdivásárhelyen maradni, építeni tovább, amit a szüleim elkezdtek, és amit nekem folytatnom kell” – tette hozzá.

(Címlapi képünk forrása: Urbanizé Facebook-oldal)

Kimaradt?