IMF

Az IMF nem nagyon hisz már a görögöknek

Christine Lagarde-ot, az IMF vezetőjét arról kérdezték, hogy hogyan lehetne elengedni a görögök adósságának egy részét, amire azt mondta, hogy csak azután lehet ilyesmiről beszélni, ha Görögország „eltökélt lépést tesz a reformok irányába” – írja az MTI.

A Szirizáről és a tárgyalási taktikájukról annyit mondott, hogy nekik Görögország legitim kormányával kell tárgyalniuk, de „jót tenne egy kicsit több érettség”, bár konkrétan nem beszélt a görög tárgyalópartnerek felelősségéről. 

Cipraszék kedd éjjeli, teljesen visszavonuló ajánlatáról pedig annyit mondott, hogy „olyan sok ajánlatot kaptunk már az utóbbi néhány nap során, amelyeket aztán jóváhagytak, érvénytelenítettek, megváltoztattak, kiegészítettek, hogy igen bizonytalan, hogy a legutóbbi javaslat pontosan hol is áll”.

A CNN-nek azt Lagarde is elismerte, hogy a legkiszolgáltatottabb görögök megsegítésére „nyilvánvalóan lennie kell egy szociális védőhálónak”, és bár a hitelezők az adószedés szigorítását követelik, a közterheket „különösen a leggazdagabbaknak kell megfizetniük”. Mindazonáltal a Reutersnek azt hangoztatta: a korábban mentőcsomagra szorult, de sikeresen talpra állt Írország és Portugália példája azt mutatja, hogy az ilyen helyzetekben nehéz intézkedéseket kell hozniuk a bajba jutott országoknak.

Kimaradt?