Görög adósság - Az Eurócsoport kivárja a népszavazás eredményét

Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport egységesen úgy döntött, hogy minden további tárgyalás előtt kivárja a görögországi népszavazás eredményét - közölte az egyik mikroblogon a szlovák pénzügyminiszter.

"Ne kössük a szekeret a lovak elé" - tette közzé rövid üzenetét Peter Kazimir.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke ugyanitt jelentette be, hogy a miniszterek telefonos konferenciája véget ért.

Valamivel több mint egy órával később az unió tanácsának sajtószolgálata közzétette Dijsselbloem nyilatkozatát, amelyben elmondta, hogy a görög kormányfőtől kapott két levelet vitatták meg, valamint a görögországi politikai helyzetről tárgyaltak.

A kedd éjfélkor lejárt mentőprogram esetleges meghosszabbításával kapcsolatban a holland pénzügyminiszter közölte, hogy miután a politikai helyzet nem változott Görögországban, a program lejárt, így az eredetileg még Athén rendelkezésére álló hitelkeret már nem hívható le.

Dijsselbloem elmondta azt is, hogy egyelőre csak tudomásul vették azokat a javaslatokat, amelyeket az athéni kormány tett a hitelezők által elvárt reformintézkedések módosítására.

"Egyszerűen kivárjuk és figyelembe vesszük a vasárnapi népszavazás eredményét" - közölte az Eurócsoport elnöke, nyomatékosítva: addig sem a pénzügyminiszterek között, sem Görögország és az esetleges újabb hitelprogramot koordináló intézmények, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap között nem lesz semmilyen további tárgyalás.

"Nagyon sajnálom, hogy ez a helyzet alakult ki, tekintettel a görög nép erős elszántságára, hogy Európa részei legyenek és az eurózónában maradjanak, amiben teljes mértékig támogatjuk őket" - zárta közleményét Jeroen Dijsselbloem.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?