Hét lejjel nő a gáz ára július elsejétől

Mától, azaz szerdától hét lejjel többet kell fizetnünk a gázért: a belföldi kitermelésű lakossági gázenergia szabályozott ára megawattóránként 53,3 lejről 60 lejre nőtt. 

A lakossági gáz árát szabályozó hatályos kormányhatározat június végén lejárt, így a kormánynak július 1-től újabbat kellett kibocsátania. A határozat tartalmazza az új liberalizálási ütemtervet is, miután a kormány a korábbi alkalmazását elhalasztotta, és a háztartási fogyasztók esetében két évvel meghosszabbította a határidőt, 2021. július 1-ig. 

Az új ütemterv szerint a gáz ára 2016-ban és 2017-ben további hat-hat lejjel fog nőni megawattóránként, 2018 áprilisában pedig újratárgyalják az árat. 

A kormány szerint 2018 áprilisában lehetőség nyílik újratárgyalni a gáz árát, tekintettel arra, hogy a hatéves időszak hosszú, ugyanakkor előrevetítették a gázdrágulás további ütemtervét. Így 2018 áprilisától megawattóránként 78 lej lakossági gázárral számolnak, ami egy év múlva 84 lejre nő, majd 2020 áprilisában eléri a 90 lejt.

A liberalizálási ütemterv meghosszabbításakor figyelembe vették, hogy a földgázfogyasztás csökken Romániában az ipari fogyasztás visszaesése és a különböző energiahatékonysági programok miatt. Emellett az áramtermelők gázigénye is csökkent a megújuló energiaforrás-kapacitások beüzemelése következtében, és az importgáz iránti kereslet is csökkent. Ez utóbbi fogyasztása a 2013-ban jegyzett 15 százalékról 7 százalékra csökkent tavaly.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?