Újabb görög javaslat érkezik szerdán

Újabb javaslat érkezik Athénból szerdán a görög adósságválság ügyében - közölte Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri testülete, az Eurócsoport elnöke a kedd esti telekonferencia után.

Előzőleg Alexander Stubb finn pénzügyminiszter azt jelentette be, hogy az Eurócsoport elutasítja a kedd éjfélkor lejáró görög pénzügyi mentőcsomag hatályának a meghosszabbítását, és azt is, hogy leírják a görög adósság egy részét. Stubb megjegyezte azt is, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretének igénybe vételére irányuló kérelmeket mindig szokásos ügymenet szerint, vagyis nem rendkívüli, gyorsított eljárásban bírálják el.

A bejelentés előzménye, hogy kedden a görög miniszterelnök egyoldalas levélben tett ajánlatot a nemzetközi szervezeteknek. Ebben az ESM-től kérnek támogatást, amit azzal indokolnak, hogy kedden lejár a nemzetközi mentőcsomag, az Európai Központi Bank pedig leállította a bankrendszert életben tartó szükséghitelét.

A stabilitási mechanizmust egyébként éppen ilyen bajba került euróövezeti tagokra találták ki, ezt használná ki a görög kormány. A stabilitási mechanizmus keretében két éves hitelt kér, amiből teljesíthetné az adósságszolgálatát, és egyúttal azt is kéri, hogy az alkalmazhassa az adósságátrendezési mechanizmust, amely lehetővé tenné számára a futamidő hosszabbítást és az adóssága kamatainak csökkentését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?