A görög parlament megszavazta a referendumot

A görög parlament jóváhagyta szombatra összehívott, az éjszakába nyúló, 13 órát tartó rendkívüli ülésén a népszavazást, amelyet Alekszisz Ciprasz kormányfő kezdeményezett az ország nemzetközi hitelprogramjáról.

A július 5-re előirányzott referendumot a 300 tagú parlamentben 178 képviselő támogatta, 120 törvényhozó pedig ellene szavazott, ketten pedig nem voksoltak. A kormánykoalíciónak 162 képviselője van a parlamentben.

A Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) és koalíciós partnere, a Független Görögök (ANEL) nevű jobboldali párt törvényhozói támogatták a referendumot, akárcsak a szélsőjobboldali Arany Hajnal képviselői. A népszavazás ellen voksoltak a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia (Nea Dimokratia), valamint a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK), a centrista To Potami (A Folyó) és a Görögországi Kommunista Párt (KKE) képviselői.

A maratoni ülésen Alekszisz Ciprasz kormányfő újra annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a görög nép határozott nemet mond a nemzetközi hitelezők ultimátumára a népszavazáson. Ez megerősíti annak a valószínűségét, hogy az Európai Központi Bank levágja a likviditást biztosító zsinórról a görög bankrendszert.

A görögök többsége egyébként támogatná a megállapodást egy közvélemény-kutatás szerint, amely még a kormányfő népszavazással kapcsolatos bejelentése előtt készült. Az Alco közvélemény-kutató intézet felmérését a Proto Thema című, vasárnaponként megjelenő újság ismertette. Ebből kitűnt, hogy a megkérdezettek 57 százaléka támogatna egy megállapodást, és csak 29 százalékuk szeretne szakítani a hitelezőkkel. A felmérés 1000 fő részvételével június 24. és 26. között készült.

Az EKB-tól függ sok minden

Mint ismert, az euróövezeti pénzügyminiszterek szombati rendkívüli találkozója, az eurócsoport elutasította a görög kormány kérését, hogy a július 5-i népszavazásig hosszabbítsák meg a mentőprogramot. A pénzügyminiszterek nem értékelték Athén népszavazási kezdeményezését.

Most az Európai Központi Bankot figyeli mindenki, melynek kormányzótanácsa vasárnap rendkívüli tanácskozást tart. Itt eldöntik, hogy tovább tartják-e a lélegeztetőgépen a görög bankokat, ahonnan az emberek menekítik a pénzüket.

Ez még nem Grexit. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szombat este a történtekkel kapcsolatban azt mondta, hogy most csak arról döntöttek a pénzügyminiszterek, hogy nem hosszabbítják meg a második mentőprogramot. Nem Görögország euróövezeti tagságáról döntöttünk - szögezte le. Görögország az euróövezet és Európa része marad - mondta saját sajtótájékoztatóján.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?