Mégis lesz kormánypénz a Hargita megyei utakra

Visszavonta az előzetes perbe hívó beadványt a Hargita megyei tanács, miután a kormány mégis utalt ki pénzt a megyei utak javítására.

Több mint 4 millió lejt kap a megyei utak feljavítására Hargita Megye Tanácsa a kormány Helyi Fejlesztési Programjából (PNDL) a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium június 11-i rendelete alapján. A szóban forgó irat szerint 995 ezer lejt utalnak ki a 134A jelzésű kissolymosi megyei út javítására, 2 millió lejt a 123E jelzésű csíkpálfalvi megyei útra és 1 100 000 lejt a 123F jelzésű megyei úton található csicsói híd munkálataira.

Mint ismeretes, április végén előzetes eljárási beadvánnyal fordult Hargita Megye Tanácsa Liviu Dragnea regionális fejlesztési és közigazgatási miniszterhez, mivel egyetlen megyei út felújítását sem foglalták bele a 2015-ös PNDL-be. A szóban forgó utak annak ellenére maradtak ki előzőleg a programból, hogy azok munkálataira megkötötték a szerződést, és a szakminisztériumnak biztosítania kellett volna a finanszírozást. Emiatt fordult előzetes eljárási beadvánnyal Hargita Megye Tanácsa a szakminisztériumhoz, amelynek negatív elbírálása esetén lehet a közigazgatási bírósághoz továbbvinni az ügyet.

„A minisztérium több mint 4 millió lejt utalt ki a megyének, amit örömmel vettem tudomásul. Valószínűleg az előzetes eljárási beadvány is nyomhatott a latban, hogy ilyen döntés született, aminek következtében Hargita Megye Tanácsa visszavonta az előzetes eljárási beadványt” – nyilatkozta Borboly Csaba megyeelnök.

Átcsoportosították a pénzeket

Tájékoztatása szerint a finanszírozásnak köszönhetően Hargita Megye Tanácsa június 18-i soros ülésén át tudta csoportosítani azokat a pénzeket, amelyeket korábban a PNDL által finanszírozott utak javítására szánt. A felszabadult összeg egy részét a kissolymosi út további munkálataira szánják, és ennek köszönhetően szinte teljesen elkészül, ami a térség fejlesztése szempontjából történelmi lépés. A másik részét a büdösfürdői út munkálataira csoportosították át, amelynek javítása szintén égető probléma, hiszen több ezer épületet kell megközelíteni a rossz úton, így jelentős lépés, hogy ezen is dolgozhatnak.

Ugyanezzel a leosztással a megyei utakon kívül más munkálatokra is kaptak finanszírozást a megye önkormányzata.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?