Még kisebb áfát ígért Isztambulból Victor Ponta

A tervezettnél korábbi és nagyobb mértékű általános áfacsökkentést jelentette be a térdműtéte után Isztambulban lábadozó miniszterelnök. Victor Ponta vasárnap este Facebook-oldalán közölte: a hozzáadottérték-adó már január elseje előtt 24-ről 19 százalékra mérséklődne.

A parlament várhatóan ezen a héten véglegesíti az új adótörvénykönyvet, amelynek kormány által beterjesztett tervezete szerint januártól 24 százalékról 20 százalékra csökkenne az általános áfakulcs, miután június 1-jétől valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a kedvezményes, 9 százalékos áfát.

A gyógyszerek ára is csökken

Victor Ponta beszámolt arról, hogy meglátogatta a kórházban Nicolae Bănicioiu egészségügyi és Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, akikkel átbeszélték a következő időszak menetrendjét. E szerint szerdán, az adótörvénykönyv véglegesítésekor a kormánykoalíció pártjai megszavazzák majd a parlamentben az áfa 24-től 19 százalékra történő csökkentését. „Megvizsgáljuk azt a lehetőséget is, hogy az intézkedés még január elseje előtt életbe lépjen” – tette hozzá.

A miniszterelnök megerősítette azt is, hogy július elsejétől 20 százalékkal csökkennek a gyógyszerárak. Szerinte a kormány ilyen irányú erőfeszítései romániaiak millióin segít. „Mi a múlt tévedéseinek helyrehozatalán, a romániai életszínvonalának emelésén dolgoznak. Mások felelőtlenek és csak a botránykeltés érdekli őket” – írta Facebook-oldalára Ponta. (Az áfacsökkentés esetleges negatív hatásairól itt olvashat részleteket.)

Ponta párttársa halasztana

Victor Ponta bejelentése azért meglepetés, mert a képviselőház pénzügyi bizottságának egyik kormánypárti tagja, Aurelia Cristea a múlt héten még az áfacsökkentés elhalasztásáról beszélt. elmondta, neki kezdettől fogva fenntartásai voltak, hogy már most elfogadják a január 1-jétől tervezett áfacsökkentést. Szerinte ezzel meg kell várni az őszt, és az idei költségvetés bevételeinek alakulása, valamint a jövő évi büdzsétervezet függvényében az év végén a kormánynak még mindig van lehetősége, hogy sürgősségi rendelettel végrehajtsa az adócsökkentést.

A képviselő hangsúlyozta, még nem született végleges döntés arról, hogy a tervezetet áfacsökkentéssel vagy anélkül fogadják el, de az adótörvényeket mindenképpen megszavazza a parlament júniusban, mert több egyéb fontos rendelkezést is tartalmaznak. "A halasztás az egyik lehetőség, nem tudom, hogy valóban megtörténik-e, de fontos, hogy a módosított adótörvény élvezze az Európai Bizottság támogatását" - mondta a képviselő. A két jogszabálytervezet plenáris vitája várhatóan ezen a héten kezdődik a parlamentben.

Jelenleg Romániában tartózkodik az Európai Bizottság szakértői küldöttsége, amely a Románia által az IMF szervezésében kötött többoldalú, nemzetközi, elővigyázatossági típusú hitelszerződés keretében Bukarest által vállalt kötelezettségekről tárgyal. Ennek eredményétől függ, hogy július 15-én az IMF küldöttsége is ellátogat-e Bukarestbe, hogy folytassák a tárgyalásokat. Az IMF küldöttségének két legutóbbi felülvizsgálati látogatása kudarccal végződött, miután a felek bizonyos feltételekről nem jutottak megállapodásra.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?