Törlesztési moratórium kihirdetésére kényszerülhet Kijev

Az ukrán pénzügyminiszter szerdán Washingtonban arra figyelmeztette országának hitelezőit, hogy Kijev nem várhat szeptemberig a hitelezőivel történő megállapodásra, és törlesztési moratórium kihirdetésére kényszerülhet.

Natalja Jareszko, az ukrán pénzügyi tárca vezetője kijelentette: arra számít, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az országának szánt hitel következő, 1,7 milliárd dolláros részletét júliusban akkor is folyósítani fogja, ha nem jön létre megállapodás a hitelezőkkel a 15,3 milliárdnyi adósság átstrukturálásáról.

Jareszko a héten Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel együtt az IMF és az amerikai kormány illetékeseivel a gazdasági, illetve a katonai segítségnyújtás növeléséről, valamint az ukrajnai beruházások ösztönzéséről tárgyal Washingtonban. Az ukrán vezetők egyebek között a törlesztés átütemezéséről próbálnak meg - egyelőre kevés sikerrel - megállapodni az államkötvény-tulajdonosokkal, a 40 milliárd dolláros, IMF-vezette segítségnyújtási programon belül.

Jareszko emlékeztetett arra, hogy Kijev tavaly óta 2 milliárd dollárt visszafizetett az ország keleti részében zajló harcok ellenére is. A miniszter nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Ukrajna kifizeti-e az államkötvények után a jövő héten esedékes osztalékot. A hitelezők tanácsa azt javasolta, hogy vonjanak ki 8 milliárd dollárt az ukrán központi bank tartalékaiból, amit Jareszko elfogadhatatlannak nevezett, mert az IMF és más intézmények által támogatott gazdasági program éppen e tartalékok növelését ösztönzi.

Kimaradt?